MOTO GP 2024 PRE SEASON

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.451
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ

MotoGP - Νέα μέτρα για εξισορρόπηση του πρωταθλήματος​

35fc2ae57547dcfd7d6defc46f7b954a_XL.jpg

Αλλάζουν όλα στους κανονισμούς παραχωρήσεων (concessions) του MotoGP με προφανή στόχο να ομογενοποιήσει την απόδοση των μοτοσυκλετών, δηλαδή να επιτρέψει στις Honda και Yamaha να προσεγγίσουν ξανά τους Ευρωπαίους.

Το σύστημα των παραχωρήσεων στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MotoGP δημιουργήθηκε την εποχή των ομάδων CRT, δηλαδή τότε που έγινε μια προσπάθεια να ανοίξει το πρωτάθλημα σε νέες ομάδες επιτρέποντάς τους να τρέχουν με κινητήρες μοτοσυκλετών μαζικής παραγωγής. Η διαφορά τους ήταν τόσο μεγάλη από τα εργοστασιακά πρωτότυπα που τους είχαν δοθεί σημαντικά προνόμια, όπως δοκιμές χωρίς όρια και περισσότεροι κινητήρες και λάστιχα ανά σεζόν, ωστόσο ούτε αυτό κατάφερε να τις κάνει έστω στοιχειωδώς ανταγωνιστικές.

Το μέτρο λειτούργησε εξαιρετικά όμως για κάποιες νέες ομάδες που ήθελαν να ανταγωνιστούν επί ίσοις όροις τις καθεστωτικές δυνάμεις της εποχής και δύο εξ αυτών βγήκαν πολύ κερδισμένες: Aprilia και ΚΤΜ εκμεταλλεύτηκαν άριστα τις αυξημένες παροχές που τέθηκαν στη διάθεσή τους και σύντομα έφτασαν στην "ευχάριστη" θέση να τις χάσουν όταν άρχισαν να καταγράφουν βάθρα και νίκες σε στεγνούς αγώνες.

Αμέσως μετά τον τελευταίο αγώνα MotoGP για το 2023 στη Βαλένθια η Επιτροπή των Grand Prix ανακοίνωσε το νέο σχήμα παραχωρήσεων που τίθεται σε εφαρμογή κατευθείαν, ήδη από την πρώτη επίσημη δοκιμή του 2024 που γίνεται σήμερα, Τρίτη 28/11 στην πίστα Ricardo Tormo της Βαλένθια.
Σύμφωνα με αυτό, οι συμμετέχοντες κατασκευαστές κατατάσσονται σε τέσσερεις βαθμίδες (από Α ως D) με αποκλειστικό κριτήριο το ποσοστό των βαθμών που πήραν σε μια σειρά αγώνων ως προς το σύνολο των διατιθέμενων βαθμών σε αυτήν.
JACK MILLER AUS RED BULL KTM FACTORY RACING KTM MotoGP Test Sepang 2023 (Circuit Sepang)10-12.02.2023 photo: Lukasz Swiderekwww.photoPSP.com@photopsp_lukasz_swiderek

Βάσει αυτού προκύπτει η κατάταξη στις τέσσερεις βαθμίδες, με καθεμιά από αυτές να συνεπάγεται κάποια προνόμια - όσο χαμηλότερη η θέση, τόσα περισσότερες οι παραχωρήσεις.

Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον σημείο που επίσης αλλάζει είναι το πλαίσιο εφαρμογής των παραχωρήσεων, καθώς πλέον ένας κατασκευαστής μπορεί να αλλάξει βαθμίδα ακόμη και μέσα στη χρονιά με άμεση συνέπεια στα προνόμια που απολαμβάνει ή χρειάζεται.
Οι διοργανωτές ορίζουν δύο χρονικά παράθυρα για τον υπολογισμό των ποσοστών αυτών:
  • Παράθυρο 1: από τον πρώτο ως τον τελευταίο αγώνα της σεζόν
  • Παράθυρο 2: από τον πρώτο αγώνα μετά την καλοκαιρινή διακοπή ως τον τελευταίο πριν την καλοκαιρινή διακοπή της ερχόμενης σεζόν.
Το ποσοστό κατακτηθέντων βαθμών δηλαδή δεν υπολογίζεται μόνο το σύνολο μιας χρονιάς, αλλά διασταυρώνεται με ένα δεύτερο ποσοστό που καλύπτει τα μισά δύο συνεχόμενων πρωταθλημάτων, εξυπηρετώντας τη δυνατότητα να γίνονται αλλαγές στο καθεστώς μιας ομάδας ακόμη και εν μέσω αγωνιστικής σεζόν.

Από τη στιγμή που ένας κατασκευαστής αλλάξει βαθμίδα στη διάρκεια του Παραθύρου 2, δηλαδή ενώ η χρονιά τρέχει ακόμη, οι αλλαγές θα είναι άμεσες και -κατά τον παραπάνω πίνακα- επηρεάζουν:
Άμεσα
  • Αύξηση/μείωση διαθέσιμων ελαστικών (εκτός αν ο κατασκευαστής είχε ήδη υπερβεί τον επιτρεπόμενο αριθμό ελαστικών)
  • Ιδιωτικές δοκιμές με ή χωρίς τους υπογεγραμμένους αναβάτες
  • Πρόσβαση σε πίστες GP για δοκιμές
  • Προσαρμογή του αριθμού επιτρεπτών συμμετοχών wildcard
  • Αεροδυναμικές αναβαθμίσεις (εκτός αν ο κατασκευαστής είχε ήδη υπερβεί τον επιτρεπόμενο αριθμό αναβαθμίσεων)
  • Ειδικά αν η μετάβαση είναι από τη βαθμίδα C στην D: αυξημένος αριθμός κινητήρων ανά αναβάτη, πλήρες ξεπάγωμα προδιαγραφών κινητήρα και μια επιπλέον αναβάθμιση στην αεροδυναμική, με την απαραίτητη προϋπόθεση πως μια προηγούμενη θα καταργηθεί εντελώς.
Για την ερχόμενη σεζόν
  • Στην περίπτωση προαγωγής από τη D στη C έχουμε πάγωμα στην εξέλιξη των κινητήρων και περιορισμό στον αριθμό τους, ΕΚΤΟΣ αν ο κατασκευαστής επιστρέψει στη βαθμίδα D πριν το τέλος της αγωνιστικής σεζόν.
Τα παραπάνω νέα μέτρα έχουν ως προφανή στόχο να εξισώσουν το πεδίο, δηλαδή να περιορίσουν από τη μια τον ξέφρενο καλπασμό των Ducati που έχουν διαλύσει τον ανταγωνισμό τα τελευταία δύο χρόνια και να βοηθήσουν εταιρείες όπως οι Honda και Yamaha να ορθοποδήσουν αγωνιστικά.
Επίσης, το μέτρο μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικότατα στην προσέλκυση νέων κατασκευαστών στο πρωτάθλημα.
MAVERICK VINALES SPA APRILIA RACING APRILIAMotoGP Test Sepang 2023 (Circuit Sepang)10-12.02.2023 photo: Lukasz Swiderekwww.photoPSP.com@photopsp_lukasz_swiderek

Το σημαντικότερο προσόν τους είναι πως το κριτήριο για μετάβαση από τη μια βαθμίδα στην άλλη δεν καθορίζεται από το αποτέλεσμα ενός αγώνα, αλλά από τη μέση απόδοση κάθε μοτοσυκλέτας σε μια μεγάλη σειρά αγώνων, καθώς και στα δύο παράθυρα το ποσοστό προκύπτει από τη συνολική απόδοση σε ένα ολόκληρο πρωτάθλημα και όχι από μια "φωτοβολίδα" ενός αγώνα.

Με τα σημερινά δεδομένα η αλήθεια είναι πως, αν το μοτέρ που θα φέρεις στον πρώτο αγώνα της χρονιάς δεν αποδειχθεί επαρκώς ανταγωνιστικό, είσαι παγιδευμένος με αυτό για όλη τη σεζόν. Η δε εξέλιξή του γίνεται σε εξαιρετικά περιορισμένο χρόνο, καθώς ο Stefan Bradl ή ο Cal Crutchlow θα εξελίξουν τις RC213V και M1 ως έναν βαθμό, αλλά στα όρια που τις πάνε οι Marc Marquez και Fabio Quartararo δε μπορούν να φτάσουν. Μόνο που οι εργοστασιακοί αναβάτες έχουν στη διάθεσή τους ελάχιστες ώρες δοκιμών και όχι απαραίτητα στις πίστες που θέλουν ή βολεύουν, αλλά μόνο στις τρεις που επιτρέπονται.

Το αποτέλεσμα αυτού το έχουμε δει επανειλημμένα, καθώς ομάδες που έφεραν νέους κινητήρες και πλαίσια στο πρωτάθλημα έφτασαν πολλές φορές στη μέση της σεζόν για να δουν βελτίωση στην πράξη αφού η ουσιαστική τους εξέλιξη έγινε στους πρώτους αγώνες της χρονιάς. Θυμηθείτε πέρυσι τον Bagnaia να χαροπαλεύει σχεδόν στο μισό πρωτάθλημα ενόσω ο Quartararo οδηγούσε στη βαθμολογία και οι αναβάτες της Ducati με τα ετοιμοπόλεμα περσινά μοντέλα (GP21) πετούσαν. Όταν η Ducati βρήκε άκρη με τη νέα της μοτοσυκλέτα, ο Bagnaia μάζεψε πάνω από 70 περισσότερους βαθμούς από τον Quartararo στο δεύτερο μισό του πρωταθλήματος και πήρε τον πρώτο του τίτλο στη μεγάλη κατηγορία.

Το πάγωμα σε εξέλιξη και δοκιμές δεν αφήνει πολλά περιθώρια στους κατασκευαστές να αντιδράσουν, αφήνοντάς τους ως μόνη δυνατότητα τις ατέρμονες αλλαγές σε πλαίσια και αεροδυναμική μπας και καλύψουν τις μηχανικές τρύπες του περασμένου Χειμώνα.

Η μοναδική εξαίρεση που προσφερόταν ήταν σε περίπτωση που ο κινητήρας αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία του, ενώ ομάδες όπως οι δύο προαναφερθείσες Γιαπωνέζες δεν είχαν πρόσβαση στις ως τώρα ισχύουσες παραχωρήσεις χάρη κάποιες σποραδικές εκλάμψεις όπως η φετινή νίκη του Rins στην Indianapolis ή τα σκόρπια βάθρα που μάζεψαν από δω κι από κει Marquez και Quartararo. Δηλαδή να κερδίζεις μια φορά τον χρόνο και να λυπάσαι...
Αυτό θα αλλάξει με το νέο σύστημα παραχωρήσεων, το οποίο επιτρέπει πρόσβαση στους κατασκευαστές με βάση τη συνολική τους απόδοση όπως αυτή προκύπτει από τους βαθμούς που μάζεψαν με όλους τους αναβάτες τους.
ENEA BASTIANINI ITA DUCATI LENOVO TEAM DUCATI MotoGP Test Sepang 2023 (Circuit Sepang)10-12.02.2023 photo: Lukasz Swiderekwww.photoPSP.com@photopsp_lukasz_swiderek

Θα μπορούσε κανείς να πει πως η Ducati είναι η μεγάλη ριγμένη στην περίπτωση αυτήν, καθώς λ.χ. χάνει εντελώς το δικαίωμα να τρέξει έναν wildcard αναβάτη στη διάρκεια της σεζόν, ωστόσο η ανακοίνωση της Dorna ξεκαθαρίζει πως το μέτρο υπερψηφίστηκε, ως όφειλε, ομόφωνα από την MSMA (Ένωση Κατασκευαστών), άρα και τη Ducati.

Τελικώς έτσι κι αλλιώς το νέο μέτρο θα κριθεί στην πράξη βάσει των αποτελεσμάτων που θα φέρει. Δείχνει λογικό κι ελπιδοφόρο, τουλάχιστον όσο αφορά στο ποθητό ενδεχόμενο να εξισώσει κάποιες διαφορές μεταξύ μοτοσυκλετών για να γίνει ακόμη πιο ανταγωνιστικό το πρωτάθλημα.

Τουλάχιστον αυτό είναι το σκεπτικό του και σε πρώτη φάση δείχνει να είναι σε σωστό δρόμο. Διότι, αν μη τι άλλο, οι περιορισμοί εξέλιξης και δοκιμών που έχουν επιβληθεί χρόνια τώρα για περιορισμό του κόστους είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνοι για την αδυναμία κάποιων εργοστασίων να σταθούν ανταγωνιστικά λειτουργώντας ως φαύλος κύκλος, ως μια μαύρη τρύπα που απειλεί να καταπιεί μεγαθήρια όπως οι Honda και Yamaha.

Αν μάλιστα λειτουργήσει και ως θελκτικό καροτάκι για νέους κατασκευαστές, τότε θα έχει πετύχει απολύτως στον στόχο του.

Πηγη BIKEIT.GR
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.451
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ

Marc Marquez - Δεύτερος ταχύτερος χρόνος μέχρι το μεσημέρι, και ταχύτερος αναβάτης με Ducati!​

Ένα τεράστιο χαμόγελο μέχρι τα αυτιά για τον Ισπανό, που δείχνει να βολεύεται με το καλημέρα καβάλα στην GP23 της Gresini Racing
Marc Marquez


The Hype is real! Ο Marc Marquez προσγειώθηκε στη Ducati, και ξεκίνησε να γράφει ταχύτατους γύρους με το καλημέρα. Μόλις στον 7ο γύρο του καβάλα στο GP23 έγραψε τον τρίτο ταχύτερο γύρο, ενώ στις 2.30 ώρα Ελλάδος βρισκόταν στη δεύτερη θέση πίσω από τον Maverick Vinales, γυρίζοντας 2 δέκατα πιο γρήγορα από τον ταχύτερο αγωνιστικό γύρο του με την RC213V, όντας ο πρώτος αναβάτης με Ducati, μπροστά από τον Πρωταθλητή Pecco, μπροστά και από τον Martin που ξεκίνησε και τον χορό των πτώσεων της νέας σεζόν!

Είναι ακόμα νωρίς, αλλά τα πρώτα σημάδια δείχνουν αυτό που όλοι υποπτευόταν. Ο MM93 έχει όλα τα φόντα να πρωταγωνιστήσει το 2024, καβάλα στην Ducati του 2023, και οι πρώτοι χρόνοι του Ισπανού είναι ιδιαίτερα ανησυχητικοί για τους υπόλοιπους.
Marc Marquez


Ταχύτερος αναβάτης μέχρι τις 2.30 ώρα Ελλάδος στον κρύο καιρό της Valencia ήταν ο Maverick Vinales της εργοστασιακής Aprilia με 1:29.924, ενώ 0,298 δευτερόλεπτα πιο πίσω ήταν ο Marc Marquez με τη Gresini Ducati. Τρίτος ήταν ο Jorge Martin της Prima Pramac Ducati, 0,401 δευτερόλπετα πιο πίσω, τέταρτος ο Augusto Fernandez της GASGAS, και πέμπτος ο Fabio Di Giannantonio της VR46.

Πρώτος αναβάτης με Yamaha ήταν ο Quartararo, στην 7η θέση, και πρώτο ΚΤΜ αυτό του Binder στην 9η. Όγδοος είναι μέχρι αυτή τη στιγμή ο Πρωταθλητής 2022-2023 Pecco Bagnaia, ενώ ο πολλά υποσχόμενος Pedro Acosta -που πρώτη του λέξη μόλις βγήκε για πρώτη φορά από την πίστα ήταν... WOW- βρίσκεται 17ος, καθώς προσαρμόζεται στην περίσσεια δύναμη κινητήρα και φρένων, και στη διαφορετική συμπεριφορά μιας MotoGP μοτοσυκλέτας.

Ταχύτερος αναβάτης με Honda είναι ο Joan Mir στη 12η θέση, ενώ 14ος είναι ο Zarco και 19ος ο Marini.
Το τεστ συνεχίζεται.


MotoGP 2024, Valencia pre-season test, 28/11

Πηγη www.motomag.gr

Ωρε δε το γουσταρω το καλοπαιδο αλλα θα πεσει πολυ γελιο φετος παει για παγκοσμιο οπως τον βλεπω Stoned Emoticon
 

The Owl.

well know member
Δημοσιεύσεις
2.021
Όνομα
George
Θα μοιράσει πονο με τη σέσουλα φέτος ο Μάρκος.
Η τράπουλα ήδη έχει μοιραστεί ξανά...
 

stelios62

Μαθουσάλας member
Δημοσιεύσεις
7.275
Περιοχή
Πειραιας
Μοτοσυκλέτα
Ducati Pantah 600 SL, Honda Cbr 500r , Honda Cbf 250
Όνομα
Στελιος
Περιοχή
Κερατσινι
Τελευταία επεξεργασία:

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.451
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ
1 marc.jpg

MotoGP: Ολοκληρώθηκε το 1ο τεστ του 2024
1oς Vinales, τρομερός ο M.Marquez


Οι διακρίσεις στη Δοκιμή του 2024 της Βαλένθια έχουν ακολουθήσει τον Maverick Viñales της Aprilia Racing, καθώς ο Ισπανός με 1:29.253 κατέχει τη πρώτη θέση, αλλά οι τίτλοι θα ακολουθήσουν για τον Marc Marquez της Gresini Racing MotoGP™. Ο οκτώ φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής τελειώνει την πρώτη του μέρα ως αναβάτης της Ducati στην 4η θέση πίσω από τον δεύτερο ταχύτερο Brad Binder (Red Bull KTM Factory Racing) και την 3η θέση του Marco Bezzecchi (Mooney VR46 Racing Team), σηματοδοτώντας ένα φανταστικό ξεκίνημα στο νέο του κεφάλαιο στο MotoGP™.

H Gresini Racing μας έστειλε αυτήν τη γάτα σαν σήμα της ημέρας...
Ακολουθεί μια σύνοψη των κύριων σημείων συζήτησης για κάθε εργοστάσιο στην κρίσιμη δοκιμή της Τρίτης στο Circuit Ricardo Tormo.

APRILIA:
Με τον Aleix Espargaro (Aprilia Racing) να αναγκάζεται να μένει έξω το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας μετά την επιδείνωση του τραυματισμού του – που υπέστη στο Κατάρ – το βάρος έπεσε στον Viñales. Το στρατόπεδο του Noale έφερε ένα νέο ψαλίδι στο τεστ της Βαλένθια, καθώς ο Raul Fernandez μπόρεσε να δοκιμάσει την RS-GP του 2023 για πρώτη φορά. Ο Ισπανός πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας βρισκόμενος μέσα στην πρώτη πεντάδα και για λίγο βρέθηκε στην κορυφή.

Ο Raul Fernadez ήταν ενθουσιασμένος με τη νέα για τον ίδιο Aprilia του 2023!
Ήταν 1ος και 4ος ο Viñales και ο Raul Fernandez αντίστοιχα, με τον πρώτο να συμπληρώνει 86 γύρους – τους περισσότερους από όλους. Σημαντικά δεδομένα αποκτήθηκαν καθώς η Aprilia ετοιμάζεται να αποκαλύψει το πλήρες πακέτο της για το 2024 στο τεστ της Sepang τον Φεβρουάριο. Επίσης ο Lorenzo Savadori δοκίμασε το πλαίσιο από ανθρακονήματα που μπορεί να παίξει ρόλο στο μέλλον.

O Jack Miller ήταν επίσης ευχαριστημένος με τη δουλειά που γίνεται
KTM/GASGAS:
Στο κόκκινο της GASGAS Factory Racing Tech3 για πρώτη φορά ήταν ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής της Moto2™ Pedro Acosta καθώς το #31 έκανε το πολυαναμενόμενο ντεμπούτο του στο MotoGP™. Ο Ισπανός είχε διαθέσιμη την RC16 προδιαγραφών 2023 και ήταν ένα εντυπωσιακό ντεμπούτο από τον 19χρονο, με τον Acosta να ολοκληρώνει τη δοκιμή μόλις 1.2 δευτερόλεπτα από την 1η θέση. Η μόνη απογοήτευση; Ο Acosta είχε μία πτώση στη στροφή 2, ενώ 30 λεπτά είχαν απομείνει για το τέλος της δοκιμής. Αλλά αυτό δεν θα τον ανησυχήσει, ούτε την GASGAS.

Pedro Acosta #31
Ο συναθλητής του Acosta, ο Augusto Fernandez, διεκδίκησε την 14η θέση αφού σημείωσε 72 γύρους, ενώ το άλλο μεγάλο σημείο συζήτησης από το αυστριακό στρατόπεδο - εκτός από το ντεμπούτο του Acosta - ήταν η RC16 του Jack Miller (Red Bull KTM Factory Racing). Η καμουφλαρισμένη σαν ζέβρα KTM έφερε ένα νέο πακέτο αεροδυναμικών και μια νέα εισαγωγή αέρα έχοντας μια αρκετά μεγάλη αλλαγή, και αφού πέτυχε να σώσει μία πτώση στη στροφή 2, ο Miller διείσδυσε στην πρώτη δεκάδα για πρώτη φορά με τη νέα μοτοσυκλέτα. Ο Αυστραλός τερμάτισε 9ος μετά από 62 ολοκληρωμένους γύρους. Ο χρόνος του Binder που τον οδήγησε στην 2η θέση ήρθε στα τελευταία 10 λεπτά της δοκιμής - όχι στη μοτοσυκλέτα του 2024 που έκανε επίσης μία δοκιμή - αλλά στον επόμενο γύρο στη στροφή 5, ο Νοτιοαφρικανός έχασε το μπροστινό μέρος και έπεσε. Δεν ήταν κάτι ανησυχητικό στο τέλος της ημέρας, καθώς η KTM κατευθύνεται σε έναν πολυάσχολο χειμώνα, γνωρίζοντας ότι μικρές αλλαγές θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά στην αναζήτηση τίτλου του 2024.


Συνεχιζεται.....
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.451
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ
MotoGP: Ολοκληρώθηκε το 1ο τεστ του 2024
1oς Vinales, τρομερός ο M.Marquez



O Pecco Bagnaia με τη μοτοσυκλέτα του 2024
DUCATI:
Πάντα θα υπάρχει ένα μέρος για να ξεκινήσουμε όταν μιλάμε για τους κυρίαρχους Παγκόσμιους Πρωταθλητές. Ο Marc Marquez δεν άργησε να δείξει την απόδοσή του, καθώς έκανε το ντεμπούτο του με την Desmosedici προδιαγραφών 2023 της Ducati, με το χαμόγελο του #93 μόλις καθόταν μετά την πρώτη του δοκιμή και μας έλεγε όλα όσα έπρεπε να γνωρίζουμε, ενώ ήταν ευχαριστημένος.



Όλα δείχνουν ότι ο 8 φορές Πρωταθλητής θα κοιτάζει μόνο πίσω, καθώς μπροστά του δεν θα υπάρχει κανένας...
Ο Marc Marquez πήγε πιο γρήγορα με κάτι περισσότερο από 90 λεπτά της ημέρας να απομένουν καθώς το 1:29.460 ήταν για λίγο ο πρώτος χρόνος και με 0.250 δευτ. πιο γρήγορα από οποιονδήποτε πριν ο Maverick Viñales (Aprilia Racing) κάνει το καλύτερο χρόνο με περισσότερο από μία ώρα να έχει απομείνει. Τελειώνοντας νωρίς τη μέρα του, ο Marc Marquez ολοκλήρωσε 49 γύρους πριν από το χειμερινό διάλειμμα και ολοκλήρωσε το τεστ της Valencia με 0,171s από τον Viñales και 0,078s μακριά από τον Bezzecchi. Μια υπέροχη μέρα στο ολοκαίνουργιο «γραφείο», τουλάχιστον.

Ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής Francesco Bagnaia (Ducati Lenovo Team) ήταν μαζί με τον συναθλητή του Enea Bastianini και τον αντίπαλό του για τον Τίτλο του 2023, Jorge Martin (Prima Pramac Racing) στη δοκιμή ενός νέου πλαισίου για τους Πρωταθλητές, καθώς ο τελευταίος υπέστη δύο απροσδόκητες πτώσεις, η πρώτη από σκληρό μπροστινό λάστιχο. Ένας νέος κινητήρας δοκιμάστηκε επίσης, καθώς ο Pecco συμπλήρωσε 51 γύρους και τελείωσε τη μέρα στη 10η θέση, με τους Bastianini στην 8η και Martin στη 15η.

Ο Jorge Martin είχε και πτώση και έτσι έμεινε κάπως πίσω
Ο τρίτος του Πρωταθλήματος του 2023, Bezzecchi, ήταν μαζί στο γκαράζ της Mooney VR46 Racing Team με τον νέο συναθλητή του Fabio Di Giannantonio, και όπως ο Marc Marquez, οι Ιταλοί άρχισαν να αντιμετωπίσουν την Ducati προδιαγραφών του 2023 για πρώτη φορά.

Ο Di Giannatonio ήταν ευχαριστημένος στο τέλος της ημέρας. Εστιάζοντας στον αγωνιστικό ρυθμό, ο νικητής του Αγώνα GP του Κατάρ ένιωσε υπέροχα στη νέα του ομάδα και κατάφερε να βελτιώσει το ρυθμό που έδειξε στο GP της Βαλένθια της Κυριακής. Ο «Diggia» πήρε την 7η θέση με 0.4 δευτερόλεπτα από την 1η θέση.

Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί για τον Alex Marquez (Gresini Racing MotoGP™). Ο Ισπανός είχε μια Ducati του 2023 και μια Ducati του 2022 στο πλάι του και μιλώντας προς το τέλος της ημέρας, το #73 είπε ότι η Ducati του '23 είχε μια μεγαλύτερη αλλαγή από την αναμενόμενη σε σύγκριση με την έκδοση του '22 και υπήρχε μια καλή βελτίωση από την πλευρά του κινητήρα και της ισχύος.

Σταδιακά ανέβηκε σε κατάταξη ο Franky Morbidelli
Επιπλέον, ο Marc Marquez δεν ήταν ο μόνος αναβάτης που συνήθιζε για πρώτη φορά μια Ducati. Ο Franco Morbidelli (Prima Pramac Racing) ξεκίνησε το νέο του κεφάλαιο στο MotoGP™ κληρονομώντας τις μοτοσυκλέτες του Johann Zarco (Castrol Honda LCR) από το 2023, αλλά με τις προσθήκες της ανανεωμένης ουράς και των αεροδυναμικών βοηθημάτων που ο Γάλλος δεν έτρεχε. Ο γρηγορότερος γύρος του Morbidelli στους 69 γύρους σημείωσε 1:30.206, δίνοντας στο #21 ένα τελείωμα στη 16η θέση.

O Luca Marini πήγε πολύ καλά για πρώτη μέρα πάνω στην Honda
HONDA:
Ήταν η αρχή μιας νέας εποχής για τους Ιαπωνικούς γίγαντες καθώς υποδέχτηκαν τον Luca Marini στο γκαράζ της Repsol Honda Team μαζί με τον Joan Mir και με τον Zarco να είναι μαζί με τον Takaaki Nakagami (Idemitsu Honda LCR). Και από την αρχή, ο νέος αναβάτης της εργοστασιακής ομάδας Marini κατευθύνθηκε κατευθείαν στη νέα RC213V του 2024 της Honda. Τελικά ο Ιταλός ήταν ο πρώτος από τις τέσσερις Honda!

Η νέα Honda είναι ουσιαστικά μια πλήρως ανανεωμένη μοτοσυκλέτα που διαθέτει νέο πλαίσιο, νέο ψαλίδι, νέα αεροδυναμική, νέες εξατμίσεις… πολλά. Τις τελευταίες δύο ώρες της ημέρας, ο Mir βρέθηκε με τη νέα Honda, η οποία είναι παρόμοια με την KTM στους πρόσφατους αγώνες.

O Johann Zarco προσαρμόστηκε σχετικά γρήγορα στην Honda
Τα καλά νέα είναι ότι συζητώντας στο pitlane, ο διευθυντής της ομάδας Repsol Honda, Alberto Puig, είπε στον δημοσιογράφο Jack Appleyard ότι ο Mir ήταν πολύ ευχαριστημένος με την πρόοδο που σημειώθηκε με τη νέα μοτοσυκλέτα και ότι η αίσθηση είναι αρκετά διαφορετική - με την καλή έννοια - από τη μοτοσυκλέτα του 2023.

Ο Mir συνεργάστηκε επίσης με τον πρώην επικεφαλής της ομάδας του Marc Marquez, Santi Hernandez, για πρώτη φορά. Κατά τα άλλα, ο Zarco είχε στη διάθεσή του μία μοτοσυκλέτα προδιαγραφών 2024 και μία προδιαγραφών 2023. Ο Γάλλος έπεσε στη στροφή 4 με λίγο περισσότερο από μία ώρα να απομένει και τελείωσε τη μέρα στη 17η θέση, ένα δευτερόλεπτο μακριά από την κορυφή μετά από σημαντικούς 61 γύρους. Ο Nakagami ολοκλήρωσε 63 γύρους και τερμάτισε στην 21ηθέση.

O Alex Rins έφυγε από την Βαλένθια ευχαριστημένος με την Μ1
YAMAHA:

Ο Alex Rins ήταν μαζί με τον Fabio Quartararo στο γκαράζ της Monster Energy Yamaha MotoGP™ για πρώτη φορά καθώς και οι δύο αναβάτες οδήγησαν με τις μεγαλύτερες εξατμίσεις της Yamaha. Ο δοκιμαστής αναβάτης Cal Crutchlow ήταν επίσης μαζί με τον Γάλλο και τον Ισπανό στην πίστα και ο Βρετανός σταρ εμφανίστηκε με ένα νέο πλαίσιο της Yamaha. Επιπλέον, ο Team Manager Miao Meregalli είπε ότι τόσο ο Quartararo όσο και ο Rins δοκίμαζαν μια καινούργια έκδοση του κινητήρα του 2024 που δοκιμάστηκε ξανά στο Misano Test.

Τα αποτελέσματα στα χαρτιά ήταν για τον Quartararo να τερματίζει στην 12η θέση μετά από 63 γύρους, με τους Rins και Crutchlow στη 19η και 20η θέση αντίστοιχα – ο Rins να κάνει 54 γύρους στο ντεμπούτο του, με τον Crutchlow να κάνει 74 γύρους. Ο τελευταίος είπε ότι υπήρχαν κάποια θετικά και κάποια αρνητικά από την ημέρα – όπως πάντα – και έδωσε επίσης μια πρώιμη ένδειξη ότι πιθανώς τρεις δοκιμαστές θα μπορούσαν να είναι στο τραπέζι των συζητήσεων για το 2024. Ο Γάλλος πάντως επιμένει ότι ο κινητήρας χρειάζεται περισσότερη δύναμη, κάτι πο υθα αναζητήσει η Yamaha στη χειμερινή εξέλιξη.

Λοιπόν, οι μοτοσυκλέτες του MotoGP™ βρέθηκαν στην πίστα για τελευταία φορά το 2023, καθώς ολοκληρώνεται μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα δοκιμή της Βαλένθια. Ορισμένες ερωτήσεις έχουν απαντηθεί, αλλά πολλές άλλες παραμένουν ανοιχτές για συζήτηση, καθώς ανυπομονούμε να επιστρέψουμε – πρώτα στο Sepang Shakedown και μετά στο Επίσημο Sepang Test στις 6 έως τις 8 Φεβρουαρίου.
Πηγη www.motograndprix.gr
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.451
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ
rd20-1_valenciatest_marini_2023-08219.jpg

Marini και Honda: γιατί το περίεργο ζευγάρι ήταν η πραγματική έκπληξη των δοκιμών

Ενώ όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στον Marquez και την Ducati, ο Luca δούλευε στη σκιά και άξιζε την προβολή στο ντεμπούτο του στη Βαλένθια με την RC213V, λένε οι Ιταλοί συνάδελφοι του GPone.com.

Στην Βαλένθια, όλοι οι φωτογράφοι, οι δημοσιογράφοι και οι οπερατέρ ήταν μπροστά από το γκαράζ της ομάδας Gresini, σε έναν τοίχο που άνοιξε μόνο για να αφήσει τον Marc Marquez και την Ducati του να περάσουν όταν πήγαν στην πίστα. Λίγα μέτρα πιο πέρα, δεν υπήρχε κανείς μπροστά στο γκαράζ της Honda.

Ο Marini μιλούσε με τον Giacomo Guidotti - τον νέο του αρχημηχανικό που είχε δουλέψει για τον Mir φέτος - και μετά ανέβηκε στην RC213V. Η μηχανή ήταν μαύρη και έτσι ήταν επίσης και η στολή του, σχεδόν ανώνυμα την πρώτη μέρα της νέας του ζωής, αλλά αυτό που έκανε από τότε μέχρι το βράδυ δεν θεωρήθηκε δεδομένο.

Κανείς δεν περίμενε ότι ο Marini θα άφηνε τη VR46, μια ομάδα με την οποία είχε συνδεθεί από το 2018 (όταν αγωνίστηκε στην Moto2) και με την οποία μετακινήθηκε στο MotoGP. Δεν ήταν μόνο οι οικογενειακοί δεσμοί που δημιούργησαν αμφιβολίες, αλλά και το γεγονός ότι άφησε την Ducati, την καλύτερη μοτοσυκλέτα στο grid, για να ανέβει στην Honda, μια από τις χειρότερες. Η αντίστροφη κίνηση σε αυτή που ήθελε ο Marquez, αλλά ίδια με τον Zarco.

Ο Luca, ωστόσο, πάντα έλεγε: «Το όνειρό μου είναι να αγωνιστώ σε μια εργοστασιακή ομάδα, να μπορέσω να αναπτύξω μια μοτοσυκλέτα».

Είναι δύσκολο να το πετύχεις αυτό στο Borgo Panigale, όπου ο ανταγωνισμός είναι σκληρός και πολυάριθμος, οπότε η κλήση από το Τόκιο δεν θα μπορούσε να αγνοηθεί. Περνούσε ένα τρένο με γραμμένο το όνομά του και ο Marini αποφάσισε να το προλάβει, να ποντάρει στον εαυτό του έξω από τη ζώνη άνεσης μιας ομάδας που ήταν δεύτερη οικογένεια και σε μία μοτοσυκλέτα που χρειαζόταν φροντίδα.

Κανείς δεν περίμενε τίποτα από την πρώτη του φορά στην Ιαπωνική μοτοσυκλέτα MotoGP και αντ' αυτού ο Luca ήταν η πραγματική έκπληξη των δοκιμών. Ήταν δεδομένο ότι ο Marc θα ήταν γρήγορος στις Desmosedici, πολύ λιγότερο ότι ο Marini θα ήταν γρήγορος σε μια νέα μοτοσυκλέτα που δεν είχε ακόμη βρει το δρόμο της.

Το χρονόμετρο έδειξε διαφορετικά: στο τέλος της ημέρας, μετά από 72 γύρους στην RC213V, ήταν ο 10ος ταχύτερος, ο καλύτερος από τους αναβάτες της Honda. Ο χρόνος του, 1’29.956, ήταν μόλις έξι εκατοστά πιο αργός από αυτόν που καταγράφηκε στις Κατατακτήριες το Σάββατο για το Grand Prix. Για να κάνουμε μια σύγκριση με τον Zarco: ο Γάλλος την Τρίτη γύρισε 1.1 δευτερόλεπτα πιο αργά από ό,τι στις Κατατακτήριες και τρία δέκατα από τον Marini.

Αν ένα χελιδόνι δεν φέρνει την άνοιξη, είναι επίσης αλήθεια ότι η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται και ο Luca σίγουρα προτιμά τη δεύτερη παροιμία από την πρώτη. Στο τέλος της ημέρας δεν μπόρεσε να σχολιάσει τις δοκιμές του, επομένως πρέπει να βασιστούμε στις λίγες λέξεις που γράφτηκαν στο προφίλ του στο Instagram:

«Έγινε η δοκιμή, καλή αίσθηση και καταπληκτική ομάδα. Τώρα χαλαρώσαμε και επικεντρωθήκαμε στο 2024. Η πρώτη λήψη ήταν καλή, θα έλεγαν στον κινηματογράφο, παρόλο που ο δρόμος είναι ακόμα πολύ μακρύς και όχι εύκολος. Η HRC, ωστόσο, φαίνεται να έχει αλλάξει ρυθμό αυτή τη φορά και η νέα μοτοσυκλέτα είναι απόδειξη αυτού.

Είναι μια πραγματική επανάσταση, πολύ διαφορετική από ό,τι έχουμε δει στην πίστα φέτος: είναι μεγαλύτερη («όπως η Ducati» σχολίασε ο Bagnaia) και επίσης πιο ελαφριά (όπως πιστοποίησε ο Mir). Οι Ιάπωνες συνειδητοποίησαν ότι έπρεπε να αντιγράψουν τους Ευρωπαίους και οι νέες παραχωρήσεις (με δωρεάν δοκιμές και δυνατότητα εξέλιξης του κινητήρα κατά τη διάρκεια της σεζόν) θα βοηθήσουν πολύ».

Ο Marini φαίνεται ο κατάλληλος αναβάτης για να ηγηθεί της εξέλιξης γιατί έχει πολύ καλή αίσθηση της μοτοσυκλέτας και δεν θα έχει την τυπική πίεση μιας επίσημης ομάδας. Δεν είναι σούπερ σταρ όπως ο Marquez που έχει την υποχρέωση να κερδίσει άμεσα, πράγμα που σημαίνει ότι θα έχει την ευκαιρία να δουλέψει όπως θέλει: βήμα προς βήμα, να χτίσει γερές βάσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι εύκολος ο δρόμος, αλλά ο Luca θα μπορέσει να πάει διακοπές με λίγη περισσότερη βεβαιότητα.

Το να είσαι στην πρώτη ομάδα μπορεί να έχει αντίθετα αποτελέσματα σε έναν αναβάτη, να τον παρακινήσει ή να τον συνθλίψει και ο Marini φαίνεται ενθουσιασμένος στο σωστό σημείο. Στην Sepang θα μπορεί να φορέσει εκείνα τα χρώματα της Repsol που φορούσε ήδη στις μέρες του minibike και η μοίρα επιφυλάσσει εκπλήξεις.

Πηγη www.motograndprix.gr
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.451
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ

Dorna, IRTA και CryptoDATA RNF Racing τα βρήκαν λίγο πριν φτάσουν στις δικαστικές αίθουσες​

Με τους Αμερικάνους επενδυτές της Trackhouse Entertainment Group να παίρνουν τη σκυτάλη, στη νέα δορυφορική ομάδα της Aprilia το 2024
motomag Dorna, IRTA και CryptoDATA RNF Racing τα βρήκαν λίγο πριν φτάσουν στις δικαστικές αίθουσες


Το σήριαλ της αποπομπής της CryptoDATA RNF Racing από το Πρωτάθλημα του 2024 τελικά δεν θα φτάσει στις δικαστικές αίθουσες καθώς η μέχρι πρότινος δορυφορική ομάδα της Aprilia τα βρήκε με την Dorna και την IRTA με τις τρεις πλευρές να κλείνουν ειρηνικά όπως φαίνεται τη μεταξύ τους διαμάχη.

Μετά από την ανακοίνωση της Dorna για την αποπομπή της CryptoDATA RNF Racing από το Πρωτάθλημα του 2024 και την αντικατάσταση της με μια νέα ιδιωτική ομάδα ερχόμενη από την Αμερική και τον χώρο του Nascar που θα αγωνίζεται με μοτοσυκλέτες Aprilia και τους Miguel Oliveira και Raul Fernandez, ήρθε ο πόλεμος δηλώσεων με την CryptoDATA RNF Racing να δηλώνει πως θα προσφύγει στα δικαστήρια.

Ωστόσο αυτό δεν πρόκειται να συμβεί καθώς ανακοινώθηκε πως οι τρεις πλευρές κατάφεραν να επιλύσουν τις μεταξύ τους διαφορές “ειρηνικά”, με την Dorna και την IRTA να εύχονται καλή επιτυχία στα μελλοντικά εμπορικά σχέδια των RNF και CryptoDATA.
Dorna, IRTA και CryptoDATA RNF Racing τα βρήκαν λίγο πριν φτάσουν στις δικαστικές αίθουσες


O Carmelo Ezpeleta, CEO της DORNA δήλωσε: “Εκτιμούμε τη συμμετοχή της CryptoDATA στο MotoGP. Κατά τη διάρκεια της συνεργασίας μας, η CryptoDATA είχε συμβολή στο MotoGP σε διάφορους τομείς. Εκτός από χορηγός ονομασίας στο GP Αυστρίας, η CryptoDATA έγινε ο κύριος μέτοχος της RNF και βοήθησε την RNF να ξεπεράσει οικονομικές δυσκολίες σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.”

O Bogdan Maruntis, συνιδρυτής της CryptoDATA και επικεφαλής της παγκόσμιας στρατηγικής ανέφερε: “Ο στόχος της CryptoDATA δεν ήταν ποτέ να εμπλακεί στο αθλητικό κομμάτι της ομάδας RNF, διότι αυτό δεν είναι ο τομέας δραστηριότητάς μας. Παρ' όλα αυτά, είδαμε μια ευκαιρία να εμπλακούμε βαθύτερα στον τομέα του μηχανοκίνητου αθλητισμού και αποφασίσαμε να βοηθήσουμε την ομάδα RNF να ξεπεράσει την οικονομική κατάστασή της.

Ήταν ένα σπουδαίο ταξίδι και εκτιμούμε τη συνεργασία όλης της κοινότητας του MotoGP. Επί του παρόντος, έχουμε εκπληρώσει τους στόχους μας όσον αφορά την επιχειρηματική δραστηριότητα και το μάρκετινγκ μας στο MotoGP και θα επικεντρωθούμε στον κύριο σκοπό μας στον κλάδο της τεχνολογίας.”

Πηγη www.motomag.gr
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.451
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ

Είναι ο Pedro Acosta ο επόμενος μεγάλος πρωταγωνιστής στο MotoGP Δύο πρωταθλήματα σε τρία χρόνια!​

Δύο πρωταθλήματα σε τρία χρόνια!​




Ο Valentino Rossi αποσύρθηκε, ο Marc Marquez προσπαθεί να ξανανέβει στο υψηλότερο επίπεδο αλλάζοντας ομάδα και όλοι ψάχνουν τον next big think στο MotoGP, μιας και όσοι πρωταγωνιστούν τώρα δεν πείθουν

Και εδώ κάπου μπαίνει ο Pedro Acosta. Ο 19χρονος Ισπανός που είναι κάτοχος του τίτλου στην Moto3, ενώ το 2023 πήρε το πρωτάθλημα και στην Μoto2. To Pierer Mobillity Group αλλά και μεγάλη μερίδα κόσμο έχει δει στο πρόσωπο του Ισπανού τον επόμενο μεγάλο star στο MotoGP. Για αυτό του χρόνου θα αγωνίζεται στο MotoGP με την ομάδα της GASGAS Tech3.

O Acosta όμως εκτός από εξαιρετικός αναβάτης είναι πολύ αγαπητός στο κοινό αλλά και στους περισσότερους εμπλεκόμενους στο MotoGP. Μην ξεχνάτε πως οι Ισπανοί θέλουν να σπάσουν το μονοπώλιο της Ducati και του Bagnaia. Τι καλύτερο για αυτούς ένας «δικός τους» και μάλιστα οδηγώντας μοτοσυκλέτα ισπανικής μάρκας να πρωταγωνιστήσει στην κορυφαία κατηγορία.

Η πρώτη επαφή του Pedro Acosta με την μοτοσυκλέτα ήρθε σε ηλικία μόλις πέντε ετών, όταν ο πατέρας του αγόρασε ένα motocross. Από τότε ο Pedro ταυτίστηκε με τους δύο τροχούς.

Έχοντας αρχίσει να αγωνίζεται από νεαρή ηλικία, ο Pedro εξελίχθηκε κερδίζοντας στα Minibikes, MiniGP, MaxxiGP και PreMoto3 πριν στηθεί στο grid του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Junior Moto3 σε ηλικία 14 ετών.

Μετά από μια σεζόν στο Junior, ο Pedro – ο οποίος απαριθμεί έχει ως πρότυπά του τους Casey Stoner και Kevin Schwantz – συμμετείχε στο Red Bull Rookies Cup, τερματίζοντας δεύτερος την σεζόν 2019 και παίρνοντας τον ένα χρόνο αργότερα.

Επόμενο άλμα στην καριέρα του ήταν το 2021 όπου αγωνίστηκε στην Moto3 με την ομάδα Red Bull KTM Ajo. Αμέσως τράβηξε πάνω του τα βλέμματα, όταν στον αγώνα του Κατάρ ξεκινώντας από το pit lane, πήρε την νίκη μόλις στην δεύτερη συμμετοχή του σε αυτό το επίπεδο. Στον πρώτο του αγώνα στην ίδια πίστα (λόγω covid είχαμε διπλούς αγώνες σε πολλές πίστες) ήταν δεύτερος, στον τρίτο και τον τέταρτο συμπλήρωσε τρεις σερί νίκες

Η νίκη στην Ντόχα ήταν ιστορική γιατί ήταν η πρώτη φορά στην Moto3 που ένας αναβάτης κέρδισε ένα GP από εκκίνηση μέσα από το pit lane. Στη συνέχεια ο Pedro, καταρίπτωντας πολλά ρεκόρ στην κατηγορία, εξασφάλισε τον τίτλο στην Πορτογαλία, έναν αγώνα προν το τέλος της σεζόν. Έγινε ο πρώτος rookie που κέρδισε την κατηγορία «ελαφρών βαρών» από το 1990 και σε ηλικία 17 ετών και 166 ημερών, είναι ο δεύτερος νεότερος Πρωταθλητής Grand Prix στην ιστορία.

Έχοντας κυριαρχήσει στην Moto3, ο Pedro την επόμενη σεζόν πλησίασε ακόμη περισσότερο το όνειρο να αγωνιστεί στην κορυφαία κατηγορία. Μεταπήδησε στην Moto2 για την σεζόν 2022. Ο Ισπανός προσαρμόστηκε άμεσα στα νέα δεδομένα, σημειώνοντας τρεις νίκες, αρκετές θέσεις στο βάθρο, τερματίζοντας τελικά στην πέμπτη θέση.

Το 2023, ο Ισπανός ολοκλήρωσε τη δεύτερη σεζόν του στην κατηγορία με την Red Bull KTM Ajo. Μετά από επτά νίκες και 14 βάθρα στην μεσαία κατηγορία, ο Acosta στέφθηκε Παγκόσμιος Πρωταθλητής Moto2 δύο αγώνες πριν από το τέλος της σεζόν, κερδίζοντας μια θέση στο MotoGP με την ομάδα GASGAS Factory Racing Tech3.

Ο νεαρός Ισπανός έχει πλέον δύο παγκόσμιους τίτλους σε διαφορετικές κατηγορίες μέσα σε μόλις τρία χρόνια. Θα μπορέσει να πρωταγωνιστήσει και στο MotoGP την επόμενη σεζόν ως rookie; Ανυπομονούμε να δούμε την πορεία του πιο ταλαντούχου αναβάτη των τελευταίων ετών.

Πηγη https://2wo.gr
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.451
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ

MotoGP - Οι αρχιμηχανικοί όλων των αναβατών για το 2024​

Με σημαντικότερη αλλαγή το "διαζύγιο" Marc Marquez - Santi Hernandez
motomag MotoGP – Οι αλλαγές στο δίδυμο αναβατών – αρχιμηχανικών των ομάδων για το 2024


Ένας αρχιμηχανικός του MotoGP διαδραματίζει σημαντικό ρόλο όσον αφορά την πετυχημένη χρονιά ενός αναβάτη. Δεν είναι τυχαίο πως οι αρχιμηχανικοί των κορυφαίων αναβατών του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Μοτοσυκλετών συνήθως είναι αυτοί που σχεδιάζουν το πως θα κυλήσει ένα αγωνιστικό σαββατοκύριακο ενώ με μία τους ιδέα μπορεί να αλλάξει άρδην το πως αισθάνεται ένας αναβάτης επάνω στην μοτοσυκλέτα.

Καθώς ετοιμαζόμαστε για τη νέα αγωνιστική χρονιά, ας δούμε τις αλλαγές οι οποίες έγιναν στα δίδυμα αναβατών - αρχιμηχανικών των ομάδων της κορυφαίας κατηγορίας του Πρωταθλήματος.


Ξεκινώντας από την Πρωταθλήτρια Ducati Lenovo Team για το 2024, δεν έχουμε καμία αλλαγή σε αυτό το κομμάτι. Ο πρωταθλητής Pecco Bagnaia θα έχει δίπλα του τον Cristian Gabarrini, με τον Enea Bastianini να έχει ως αρχιμηχανικό τον Marco Rigamonti. Αλλαγές όμως έχουμε σε αυτόν τον τομέα στις υπόλοιπες ομάδες της Ducati.

Στην Prima Pramac Racing, o Jorge Martin θα έχει δίπλα του τον Daniele Romagnoli, ωστόσο ο νεοφερμένος από την Yamaha Franco Morbidelli θα έχει δίπλα του ως αρχιμηχανικό τον Massimo Branchini. Αλλαγές έχουμε και στην ομάδα της Pertamina Enduro VR46 MotoGP Team.

O Marco Bezzecchi θα έχει δίπλα του τον γνώριμο για αυτόν Matteo Flamigni, με τον νέο αναβάτη της ομάδας Fabio Di Giannantonio να έχει ως αρχιμηχανικό τον David Munoz. Αφήσαμε την σημαντικότερη αλλαγή όσον αφορά τις ομάδες της Ducati για το τέλος. Στην Gresini Racing MotoGP, η έλευση του Marc Marquez έφερε αλλαγές για τον ίδιο στο κομμάτι του αρχιμηχανικού.

Ο Ισπανός πολυπρωταθλητής δεν θα έχει δίπλα του τον Santi Hernandez αλλά τον Frankie Carchedi
ο οποίος την προηγούμενη χρονιά ήταν αρχιμηχανικός του Di Giannantonio. Στον αντίποδα ο αδερφός του Alex συνεχίζει με τον Donatello Giovanotti.
MotoGP – Οι αλλαγές στο δίδυμο αναβατών – αρχιμηχανικών των ομάδων για το 2024


Συνεχίζουμε με την Red Bull KTM Factory Racing στην οποία δεν συναντάμε αλλαγές σε αυτό το κομμάτι για το 2024. Ο Brad Binder θα έχει δίπλα του ως αρχιμηχανικό τον Andres Madrid, με τον Jack Miller να έχει πλάι του τον Christian Pupulin. Από την άλλη στην GASGAS Factory Racing Tech3, η έλευση του πρωταθλητή της Moto2 Pedro Acosta έφερε αλλαγές και στον τομέα των αρχιμηχανικών.

Ο Paul Trevathan θα είναι ο αρχιμηχανικός του Acosta, με τον Augusto Fernandez να συνεχίζει τη συνεργασία του και φέτος με τον Alex Merhand.

Προχωρώντας στην Aprilia Racing, όλα μοιάζουν ίδια. Ο Aleix Espargaro θα έχει δίπλα του τον Antonio Jimenez με τον Maveric Vinales να έχει ως αρχιμηχανικό και τη φετινή χρονιά τον Manu Cazeaux. Όσον αφορά την “νέα δορυφορική ομάδα της Aprilia” Trackhouse Racing MotoGP Team ο Miguel Oliveira θα έχει δίπλα του τον Giovanni Mattarollo, με τον Raul Fernandez να έχει ως αρχιμηχανικό τον Noe Herrera.
MotoGP – Οι αλλαγές στο δίδυμο αναβατών – αρχιμηχανικών των ομάδων για το 2024

Πολλές οι αλλαγές στο στρατόπεδο της Honda τόσο στη Repsol Honda Team, όσο και στην Castrol Honda LCR. Όσον αφορά τη Repsol Honda, o Joan Mir θα έχει ως αρχιμηχανικό τον Santi Hernandez, με τον νεοφερμένο Luca Marini να έχει δίπλα του τον Giagomo Guidotti. Στην Castrol Honda LCR, ο νέος αναβάτης της ομάδας Johann Zarco θα έχει ως αρχιμηχανικό τον David Garcia, με τον Takaaki Nakagami να συνεχίζει με τον Klaus Nohles. Τελευταία αλλαγή στο κομμάτι των αρχιμηχανικών έρχεται από την ομάδα της Monster Energy Yamaha MotoGP Team, όπου ο Fabio Quartararo συνεχίζει με τον Diego Gubellini, με τον Alex Rins να έχει ως αρχιμηχανικό τον Patrick Primmer.

Πηγη www.motomag.gr
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.451
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ

Οι νέοι Κανονισμοί παραχωρήσεων του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος MotoGP για τη σεζόν 2024​

Ανακοινώθηκαν επίσημα οι νέοι Κανονισμοί παραχωρήσεων του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος MotoGP για το 2024

Η Επιτροπή Grand Prix, που αποτελείται από τους Carmelo Ezpeleta (Dorna, Πρόεδρος), Jorge Viegas (Πρόεδρος FIM), Hervé Poncharal (IRTA) και Biense Bierma (MSMA), παρουσία των Carlos Ezpeleta (Dorna), Mike Webb (IRTA, ως Γραμματέας της συνάντησης), Corrado Cecchinelli (Διευθυντής Τεχνολογίας), Paul Duparc (FIM), Paul King (Διευθυντής FIM CCR) και Dominique Hebrard (Τεχνικός Διευθυντής FIM CTI) σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Βαλένθια στις 23 Νοεμβρίου 2023 έχουν ορίσει τα εξής:

2.4.1. Σύστημα παραχώρησης MotoGP – Άμεσα σε ισχύ​


2.4.2 Ενημέρωση του συστήματος παραχωρήσεων MotoGP
Το Σύστημα Παραχωρήσεων της κατηγορίας MotoGP έχει ενημερωθεί, ομόφωνα με το MSMA. Όλοι οι κατασκευαστές έχουν έρθει σε συμφωνία για το καλό του Πρωταθλήματος.

Οι παραχωρήσεις θα υπολογιστούν σε δύο παράθυρα. Το πρώτο πηγαίνει από το πρώτο Grand Prix της σεζόν μέχρι το τελευταίο. Το δεύτερο πηγαίνει από την πρώτη εκδήλωση μετά τη «θερινή απαγόρευση δοκιμών» μέχρι την τελευταία πριν από την έναρξη της απαγόρευσης που προβλέπεται από την «θερινή απαγόρευση δοκιμών» της επόμενης σεζόν.

Τα κριτήρια θα ταξινομηθούν σε τέσσερις ζώνες: A, B, C ή D ανάλογα με το ποσοστό των μέγιστων δυνατών βαθμών που συγκεντρώνονται σε κάθε παράθυρο.

Αυτό καθορίζει τον αριθμό των δυνατών δοκιμών και τους οδηγούς που μπορούν να λάβουν μέρος σε αυτές, καθώς και την εμφάνιση εκτάκτων συμμετοχών (μπαλαντέρ), τον αριθμό και τις προδιαγραφές των κινητήρων και των παγώσεων, καθώς και τις αεροδυναμικές αναβαθμίσεις και τον αριθμό των ελαστικών που χρησιμοποιούνται στις δοκιμές.
Δείτε όλες τις λεπτομέρειες του νέου συστήματος στον παρακάτω πίνακα.


Η ποσότητα των ελαστικών για δοκιμή θα μειωθεί/αυξηθεί με βάση την κατάταξή τους, εκτός εάν ο κατασκευαστής έχει ήδη χρησιμοποιήσει περισσότερα ελαστικά από τον μειωμένο αριθμό.

Οι ιδιωτικές δοκιμές, με ή χωρίς κανονικούς οδηγούς, επιτρέπονται σε οποιαδήποτε πίστα GP ή σε τρεις πίστες που ορίζονται από τον κατασκευαστή για το υπόλοιπο της σεζόν.
Ο αριθμός των μπαλαντέρ μπορεί να αυξηθεί ή να μειωθεί, συμπεριλαμβανομένης της ακύρωσης τυχόν προηγουμένως εγκεκριμένων μπαλαντέρ μετά την απαγόρευση δοκιμών.

Οι αεροδυναμικές αναβαθμίσεις θα μειωθούν/αυξηθούν με βάση την κατάταξή τους, εκτός εάν ο κατασκευαστής έχει ήδη χρησιμοποιήσει περισσότερες αεροδυναμικές προδιαγραφές από τις μειωμένες.

Εάν μετακινηθείτε από την κατάταξη C στην D, ο αριθμός των επιτρεπόμενων κινητήρων θα αυξηθεί, θα επιτραπεί μια ελεύθερη προδιαγραφή κινητήρα και μια πρόσθετη αεροδυναμική αναβάθμιση θα επιτραπεί εάν απορριφθεί μια προηγούμενη επανάληψη.

Έτσι από την νέα χρονιά οι μεγάλοι ωφελημένοι από τις νέες παραχωρήσεις είναι η Honda και η Yamaha, αλλα και η Aprilia με την ΚΤΜ σε μικρότερο βαθμό αλλα ωφελημένοι, και με την ελπίδα όλων να μπορέσουν να γίνουν ανταγωνιστικοί ξανά και να αποκτήσει νέο ενδιαφέρον το πρωτάθλημα!

Πηγη https://bikerspirit.net
 

stelios62

Μαθουσάλας member
Δημοσιεύσεις
7.275
Περιοχή
Πειραιας
Μοτοσυκλέτα
Ducati Pantah 600 SL, Honda Cbr 500r , Honda Cbf 250
Όνομα
Στελιος
Περιοχή
Κερατσινι
Γιατί παιδεύουν την τεχνολογική εξέλιξη με σταυρόλεξα δεν το καταλαβαίνω ... ενώ π.χ. απλά θα μπορούσαν να τους δώσουν μια περιορισμένη ποσότητα καυσίμου και όποιος την διαχειριστεί καλύτερα. cdefghigi
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.451
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ

Joan Mir – Επιτέλους είδε βελτίωση στη Honda​

c1fcfd6b39a4af3ed920743adb16e39e_XL.jpg

Μόλις 26 βαθμοί και ένας μόνο τερματισμός εντός πρώτης δεκάδας, ήταν ο απολογισμός του Joan Mir κατά την πρώτη σεζόν του στη Repsol Honda το 2023. Επομένως η πρόοδος είναι παραπάνω από αναγκαία.

Όμως η χρονιά έκλεισε με αισιοδοξία με τη μορφή ενός ριζικά αναθεωρημένου πρωτοτύπου RC213V που παραδόθηκε στον Ισπανό για τη δοκιμή της Valencia. Παρά τη 13η θέση στα χρονόμετρα, +0,798’’ από την κορυφή, ο παγκόσμιος πρωταθλητής του 2020 δοκίμασε χρησιμοποιημένα ελαστικά και χωρίς να έχει τρέξει ιδιαίτερα στη Valencia φέτος λόγω τραυματισμού την Παρασκευή που προηγήθηκε του τριημέρου.

Αλλά για πρώτη φορά από τότε που ανέβηκε στη Honda πριν από ένα χρόνο, ο Mir είδε σαφή πρόοδο.
«Ειλικρινά, είμαι πολύ χαρούμενος. Είναι η πρώτη φορά που μπορώ να νιώσω διαφορά από τότε που ήρθα στη Honda. Κάτι πραγματικά λειτουργεί καλύτερα. Με τον άνεμο, μερικές φορές είναι δύσκολο να γίνει μια σωστή σύγκριση. Αλλά ακόμα και με αυτόν τον άνεμο, αμέσως μπόρεσα να νιώσω μια βελτίωση και αυτό ειλικρινά είναι πολύ καλό.

Στη συνέχεια, στο τελευταίο μέρος της ημέρας, επικεντρωθήκαμε στην προσπάθεια να κάνουμε ένα στήσιμο, δοκιμάζοντας κάποια πράγματα στο μπροστινό μέρος της μοτοσυκλέτας. Δεν κάναμε γρήγορους γύρους, απλώς φτιάξαμε τη μέρα μας όσο καλύτερα μπορούσαμε και δεν υπήρχε αρκετός χρόνος για να χωρέσουμε τα πάντα.

Αλλά πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι με τους χρόνους των γύρων και τον ρυθμό. Με μεταχειρισμένα ελαστικά, το να είμαι κάτω από τα '30 είναι κάτι που με κάνει χαρούμενο. Γιατί είναι ο χρόνος του γύρου που πρέπει να κάνεις για να είσαι μπροστά. Άρα είναι φανταστικό.»
Συγκεκριμένα, ο Joan Mir αναφέρθηκε σε όλα τα σημεία που είδε βελτίωση:

«Αυτό που μπόρεσα να νιώσω αμέσως είναι ότι η μοτοσυκλέτα είναι ελαφρύτερη. Έτσι, φρενάρει λίγο καλύτερα, αγχώνεσαι το ίδιο κατά το δυνατό φρενάρισμα, αλλά τώρα φρενάρεις σε διαφορετικό σημείο. Βοηθά λίγο και στις στροφές… Βοηθά ό,τι μπορεί να βελτιωθεί με μια ελαφρύτερη μοτοσυκλέτα. Άρα αυτό και μόνο είναι ένα πλεονέκτημα.
joanval1.jpg

Φαίνεται ότι το κράτημα, κάτι για το οποίο παραπονιόμασταν όλη τη χρονιά, είναι καλύτερο. Δοκιμάσαμε κάποια πράγματα στο στήσιμο, αλλάζοντας τη γεωμετρία της μοτοσυκλέτας. Μπορούσα να έχω καλύτερη αίσθηση, καλύτερη ανατροφοδότηση στο μπροστινό μέρος. Είναι μόνο η πρώτη δοκιμή, αλλά είναι αλήθεια ότι η Valencia είναι μια πίστα όπου ζητάς πολλή πληροφορία από το μπροστά μέρος της μοτοσυκλέτας.

Στο κομμάτι των ηλεκτρονικών που είχαμε φέτος, νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι για το μέλλον. Είναι ένα από τα πράγματα που ζητάω για τη δοκιμή της Sepang (τον ερχόμενο Φεβρουάριο. Υπάρχουν περιθώρια να γίνει αυτό τώρα που το κράτημα είναι λίγο καλύτερο. Αν έχουμε περισσότερο έλεγχο είναι πλεονέκτημα.

Αυτό έκανα με τη Suzuki και στο τέλος των αγώνων, μπορούσα να είμαι πάντα δυνατός, όχι μόνο να εμπιστεύομαι τα ηλεκτρονικά. Λοιπόν, εργαζόμαστε πάνω σε αυτό με τα χρησιμοποιημένα ελαστικά, το οποίο είναι το σωστό. Κάναμε κάποια βήματα και, ναι, μπορώ να δω μια βελτίωση.

Εντωμεταξύ, ο Mir έχει αλλάξει πλευρά στο γκαράζ της Repsol Honda και θα συνεργαστεί με το πρώην πλήρωμα του Marc Marquez, με επικεφαλής τον Santi Hernandez το 2024. Ο νέος teammate του, Luca Marini, θα συνεργαστεί με τον πρώην επικεφαλής του πληρώματος του Mir, Giacomo Guidotti. Ως μέρος του νέου συστήματος «παραχωρήσεων», οι αναβάτες των Honda και Yamaha θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο «Shakedown» της δοκιμής Sepang, πριν από την επίσημη δοκιμή.

Θα καλύψουν άραγε οι Ιάπωνες κατασκευαστές το κενό με τους Ευρωπαίους;

Πηγή:crash.net
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.451
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.451
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ

Paolo Ciabatti: “Κανένας από τους οδηγούς που είχα έως τώρα δεν έχει πλησιάσει αυτό που είναι ο Marquez”​

Ο αθλητικός διευθυντής της Ducati, Paolo Ciabatti, εξηγεί ότι είναι η ομάδα Gresini που πρέπει να «διαχειριστεί» τον Marc Márquez, αλλά ότι ο κατασκευαστής θα ενεργήσει εάν προκύψει «οποιαδήποτε κατάσταση».

Η άφιξη ενός αναβάτη με τα χαρακτηριστικά του Marc Márquez , οκτώ φορές παγκόσμιου πρωταθλητή, στην τροχιά της Ducati, του εργοστασίου που κυριαρχεί στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MotoGP, έχει διαταράξει εντελώς την ειρήνη μεταξύ των αναβατών που έχει στις ομάδες της τα τελευταία χρόνια, ο Ιταλός κατασκευαστής.

Ποτέ, στη Ducati, δεν ήθελαν να φιλοξενήσουν έναν οδηγό (¨κόκορας¨) τέτοιων διαστάσεων στο εργοστάσιο (“κοτέτσι”) τους , αλλά ο ελιγμός της ομάδας Gresini, η οποία έχει πλήρη αυτονομία να υπογράψει τους αναβάτες της, ανάγκασε τον ιταλικό οίκο να παραδώσει ένα από τα πολυπόθητά του μηχανήματα στον πρώην οδηγό της Honda.

Αν και όλοι στη Ducati διαβεβαιώνουν ότι το περίμεναν, ότι δεν ήταν έκπληξη, η αλήθεια είναι ότι το ντεμπούτο του Marc με τη Ducati στην τελευταία δοκιμή της Βαλένθια έβαλε την Ducati σε επιφυλακή .
«Ήμουν στη Βαλένθια όταν ο Marc ανέβηκε στη μοτοσυκλέτα για πρώτη φορά και άκουσα τα σχόλια που έκανε στους μηχανικούς μας», εξήγησε ο Paolo Ciabatti , αθλητικός διευθυντής της Ducati, την περασμένη Παρασκευή, στον εορτασμό των τίτλων του 2023 που κέρδισε ο οίκος της Μπολόνια .

«Εκτός από το γεγονός ότι δεν μπορεί να μιλήσει, επειδή είναι ακόμα συμβόλαιο με τη Honda, όλοι μπορούσαν να δουν το χαμόγελό του στην τηλεόραση όταν κατέβηκε για πρώτη φορά από την μοτοσυκλέτα».
«Κατά τη γνώμη μου, οδήγησε πολύ δυνατά χωρίς να πιέζει πολύ»,
διαβεβαίωσε ο Ciabatti.

«Είναι προφανές ότι το να είναι ο αδερφός του, ο Alex Márquez στην ομάδα έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απόφαση που πήρε ο Marc. Ήταν καλά ενημερωμένος για το τι να περιμένει και πιστεύω ότι θα είναι ένας σημαντικός παίκτης για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2024.”

Η κοινωνική ειρήνη μεταξύ των αναβατών της Ducati κλονίστηκε ήδη στο τελευταίο μέρος του 2023, στη μάχη μεταξύ Pecco Bagnaia και Jorge Martín για τον τίτλο. Αλλά αυτό θα φαντάζει παιδική χαρά όταν ο Márquez μπει στη δράση και έχει πιθανότητες να κερδίσει αγώνες και να παλέψει για το πρωτάθλημα.

«Μπορεί να χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε λίγους πονοκεφάλους ακόμα, αλλά από πλευράς θεάματος θα υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον γιατί είναι ένας εξαιρετικός αναβάτης, οκτώ φορές παγκόσμιος πρωταθλητής, έξι φορές πρωταθλητής MotoGP, που δεν έχει κερδίσει σε πολύ καιρό, άρα θα θέλει να αξιοποιήσει στο έπακρο αυτή την ευκαιρία».

«Φαντάζομαι ότι σε ορισμένες περιπτώσεις δεν θα είναι εύκολο να το διαχειριστούμε, αλλά όπως και η τελευταία φάση του πρωταθλήματος δεν ήταν εύκολη με την αθλητική κόντρα μεταξύ Μπαγκνάγια και Μάρτιν», παραδέχτηκε.
Ωστόσο, ο Ciabatti θέλει να ξεκαθαρίσει ότι η Ducati θα προσπαθήσει να επέμβει όσο το δυνατόν λιγότερο στο «θέμα Marquez».

«Ο Márquez δεν θα πρέπει διαχειριστεί από την επίσημη ομάδα της Ducati, η Gresini θα πρέπει να το κάνει. Θα πρέπει να διαχειριστούμε οποιαδήποτε κατάσταση μπορεί να προκύψει κατά τη διάρκεια της σεζόν.», προειδοποίησε.
Ο παλαίμαχος Ιταλός προπονητής, βασικός παράγοντας στις επιτυχίες και, κυρίως, στον σεβασμό και την κυριαρχία που έχει κερδίσει η Ducati τα τελευταία χρόνια, που έχει περάσει από όλα τα “χρώματα” με αναβάτες τεράστιου αναστήματος, αλλά τοποθετεί τον Ισπανό σε άλλο επίπεδο.

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένας αναβάτης που έχω γνωρίσει που να έχει ένα “κανιβαλιστικό” πνεύμα όπως ο Marc. Δεν κερδίζεις έξι παγκόσμια πρωταθλήματα MotoGP τυχαία. Είναι πολύ γρήγορος, πολύ γενναίος, πολύ επιθετικός στην μάχη σώμα με σώμα! Έχει μεγάλη διάθεση και ικανότητα να αναγνωρίσει ποιοι είναι οι αντίπαλοί του και να τους στοχεύσει. Θα δούμε. Κανένας από τους οδηγούς που είχα έως τώρα δεν έχει πλησιάσει αυτό που είναι ο Marc.»

Νομιζα μονο στη χοντα ειναι *****ες αλλα και στη dykati δε πανε πισω αλλα λογια να αγαπιομαστε τετοια τουμπα Yes

Πηγη https://bikerspirit.net
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.451
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ

Pedro Acosta: “Το να με αποκαλούν τον νέο Marc Marquez με κάνει υπερήφανο”​

Ο Pedro Acosta θα είναι ο μοναδικός rookie που θα ανεβεί το 2024 στην μεγάλη κατηγορία MotoGP στην ομάδα της GASGAS και θα οδηγήσει μια μοτοσυκλέτα KTM.

Ο Acosta έκανε το ντεμπούτο του στη Βαλένθια οδηγώντας το KTM της Ομάδας GASGAS. Ο δύο φορές παγκόσμιος πρωταθλητής προσαρμόστηκε αμέσως στη νέα κατηγορία, εντυπωσιάζοντας τους ειδικούς.
Ο Acosta μίλησε στην Marca και μεταξύ άλλων μίλησε για τη νέα περιπέτεια, τη δύναμη της KTM και τον Marc Marquez, ο οποίος μετακόμισε από τη Honda στη Ducati.

Στην ερώτηση αν συμφωνάει με τον Marc Márquez που είπε ότι η KTM θα είναι σύντομα η καλύτερη μοτοσυκλέτα στο grid; είπε: «Συμφωνώ με τον Marquez όταν λέει ότι η KTM θα είναι σύντομα η καλύτερη μοτοσυκλέτα στο grid, γιατί είναι η πραγματικότητα. Πρέπει να δούμε πόσο χρονικό διάστημα είναι η KTM στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και πόσο γρήγορα έχει εξελιχθεί. Έχουν έξι, επτά χρόνια έργου. Αυτός είναι πολύ μικρός χρόνος για το επίπεδο στο οποίο βρίσκεται η μοτοσυκλέτα.

Έχουν ένα τεράστιο εργοστάσιο πίσω τους, επενδύουν πολλά χρήματα, φέρνουν πολύ κόσμο. Πήγα στην Αυστρία πριν από μια εβδομάδα και δεν μπορούσα να φανταστώ τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν εμπλακεί. Είναι ξεκάθαρα ότι θέλουν να είναι οι καλύτεροι, πώς θα γίνουν οι καλύτεροι. Το έργο τους θα είναι μια από τις μεγαλύτερες εξελίξεις στις ομάδες MotoGP.»


Στην ερώτηση αν τον ενοχλεί που τον αποκαλούν «Ο νέος Marc Márquez» απάντησε: «Το να σε αποκαλούν τον νέο Marc Marquez είναι πηγή υπερηφάνειας. Αλλά ο Marc Marquez είναι ο Marc Marquez και εγώ ο Pedro Acosta. Δεν με ενοχλεί να το λένε, αντιθέτως με κάνει υπερήφανο. Όπως του είπαν του Marquez ότι ήταν ο νέος Valentino Rossi, και πιο πριν είπαν στον Rossi ότι ήταν ο νέος Doohan, αυτή είναι μια «χιονόμπαλα» που γίνεται όλο και μεγαλύτερη».

Πηγη https://bikerspirit.net
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.451
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ

Ο Miguel Oliveira θα οδηγεί μια εργοστασιακή Aprilia RS το 2024​

Η Ducati και η KTM/GASGAS θα χρησιμοποιήσουν τέσσερις τρέχουσες εργοστασιακές μηχανές MotoGP το επόμενο έτος, η Aprilia θα χρησιμοποιήσει τρεις για πρώτη φορά.

Σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο SPEEDWEEK.com, ο νέος ιδιοκτήτης της ομάδας Trackhouse Aprilia MotoGP, Justin Marks, δεν έκρυψε την πρόθεσή του να αποκτήσει για τους δύο αναβάτες του, Miguel Oliveira και Rául Fernández, εργοστασιακές μοτοσυκλέτες με την προγραμματισμένη ομάδα Aprilia RS για την επόμενη σεζόν.

Αλλά μέχρι τώρα ήταν αμφίβολο εάν το υλικό θα μπορούσε να παραδοθεί ακόμα στην ομάδα της American Trackhouse το 2024, επειδή η προθεσμία παραγγελίας είχε λήξει εδώ και πολύ καιρό. Παρόλο που όλοι οι εμπλεκόμενοι γνωρίζουν, συμπεριλαμβανομένων των πιλότων του εργοστασίου της Aprilia Racing, Espargaro και Viñales, ότι οι πιο πανομοιότυπες πρωτότυπες μοτοσυκλέτες επιτρέπουν καλύτερη ανταλλαγή δεδομένων και, επομένως, ταχύτερη επινόηση μιας χρησιμοποιήσιμης διάταξης και set up στην προετοιμασία της Παρασκευής.

O Διευθύνων Σύμβουλος της Aprilia Racing Massimo Rivola επιβεβαίωσε αυτό που ο Paulo Oliveira (πατέρας και μάνατζερ του Miguel Oliveira) είχε ήδη ανακοινώσει: Ο Πορτογάλος θα είναι στη Ντόχα από την αρχή του σεζόν / Κατάρ (8 έως 10 Μαρτίου) και θα έχει δύο Aprilia RS-GP24 στο Trackhouse box.

Ο Oliveira θα λάβει προνομιακή μεταχείριση στην Aprilia Racing για το 2024 έναντι της Fernández (5η θέση στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2023) για ευνόητους λόγους (περισσότερη εμπειρία, καλύτερα αποτελέσματα το 2023 παρά τα τρία διαλείμματα λόγω τραυματισμών).

Ο Raúl Fernández θα ξεκινήσει τη σεζόν με ένα Aprilia RS-GP23 με προδιαγραφές κινητήρα 2024 και θα αλλάξει σε ένα μηχάνημα RS-GP24 μόνο αργότερα (πιθανόν στο Mugello ή λίγο νωρίτερα).

Μια αλλαγή στις «προδιαγραφές κινητήρα» μετά την έγκριση του κινητήρα την Πέμπτη στο Κατάρ δεν επιτρέπεται από τους κανονισμούς. Δεν είναι ακόμη σαφές πόσες μοτοσυκλέτες και κινητήρες του 2024 θα είναι διαθέσιμα για τους Espargaró, Viñales και Oliveira στις χειμερινές δοκιμές στο Sepang (6 έως 8 Φεβρουαρίου) και στο Lusail Circuit (19/20 Φεβρουαρίου 2024).

Πηγη https://bikerspirit.net
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.451
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ

Yamaha - Παίρνουν μηχανικούς από την Ducati στα MotoGP​

bd36ae0ffb9e6be21abb8f99a95a6fd5_XL.jpg

Οι Ιάπωνες αναζητούν απεγνωσμένα τον τρόπο να γίνουν ξανά ανταγωνιστικοί, στα MotoGP, αλλά και να κρατήσουν τον Fabio Quartararo στις υπηρεσίες τους...

Πέρα από το πρωτάθλημα οδηγών του Fabio Quartararo το 2021, η Yamaha έχει σχεδόν... δεκαετία, να δει πρωτάθλημα στο MotoGP. Το τελευταίο πρωτάθλημα κατασκευαστών της Yamaha ήρθε το 2015, ενώ της ομάδας, το 2016. Από εκεί και πέρα, το ιαπωνικό εργοστάσιο υποφέρει, με το πρωτάθλημα του Fabio το 2021 να παίρνει διαστάσεις διάττοντα αστέρα και τον 24χρονο Γάλλο να... τους τρίζει τα δόντια.

Σύμφωνα με ενημερώσεις από τα προσκείμενα στα γεγονότα του MotoGP μέσα, η Yamaha έχει εξασφαλίσει τις υπηρεσίες δύο μηχανικών που, μέχρι πρότινος, βρίσκονταν στην Ducati, την απόλυτη κυρίαρχο στα MotoGP από το 2019 και μετά. Μιλάμε για τον Massimo Bartolini, ο οποίος αναλαμβάνει θέση Τεχνικού Διευθυντή στην Yamaha, παίρνοντας μεταγραφή και αφήνοντας πίσω του το πόστο του μηχανικού επιδόσεων οχημάτων, στην Ducati. Το έτερο πρόσωπο, είναι ο Marco Nicotra, που είναι ο επικεφαλής αεροδυναμικής της Yamaha, από τον περασμένο Οκτώβριο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο νέος στην Yamaha, Massimo Bartolini, βρισκόταν πολύ κοντά στον «αρχιερέα» Gigi Dall’ Igna, στον οποιό χρεώνεται η απίστευτη επιτυχία της Ducati στα GP. Δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί, αν ο Bartolini θα αντικαταστήσει ή θα δουλέψει μαζί με τον Kazutoshi Seki, επικεφαλής του M1 Project το 2023.

Προς το παρόν, η Yamaha είναι το μόνο εργοστάσιο που συμμετέχει στα MotoGP με μόνο 2 μοτοσυκλέτες στο Grid και μένει να φανεί, πως θα την ωφελήσουν οι νέοι κανόνες παραχωρήσεων αλλά και η έλευση των τεχνικών από τους «κόκκινους».

Πηγη www.bikeit.gr
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.451
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ

Gigi Dall’Igna – Ducati: “Οι επικριτές μας καλό θα ήταν να σταματήσουν να μιλάνε και να πιάσουν δουλειά”​

Η Gigi Dall’Igna, τεχνικός γκουρού και σκιώδης ιδιοφυΐα της μάρκας του Borgo Panigale, εξαπολύει λεκτικό μπαράζ σε όσους τους επικρίνουν ότι έχουν οκτώ μοτοσυκλέτες στην πίστα

Η Gigi Dall’Igna είναι ο κύριος υπεύθυνος που η Ducati είναι η κυρίαρχη μάρκα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MotoGP. Ο Ιταλός μηχανολόγος μηχανικός κατάφερε να δημιουργήσει το πιο ισχυρό όπλο του πρωταθλήματος. Αν προσθέσουμε σε αυτό το γεγονός ότι έχουν οκτώ μοτοσυκλέτες στην πίστα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, δηλαδή την συνολική συλλογή δεδομένων, βρισκόμαστε μπροστά σε έναν τρομερό αντίπαλο του οποίου η κυριαρχία δεν φαίνεται να έχει τέλος βραχυπρόθεσμα (και ακόμη και μεσοπρόθεσμα).

Για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα, η Gresini Racing, μια από τις δορυφορικές ομάδες της Ducati, υπέγραψε με τον Marc Márquez ενόψει της σεζόν του 2024. Δηλαδή, θα έχουν επιπλέον την καλύτερη μοτοσυκλέτα (το Desmosedici GP), και τον πιο επιτυχημένο ενεργό οδηγό στο grid της premier class (ο οκτώ φορές πρωταθλητής Marc Márquez).


«Ο Marc είναι ένας από τους καλύτερους αναβάτες στην ιστορία. Δεν θα έλεγα ότι η απόφασή του είναι πιο ευχάριστη από έναν παγκόσμιο τίτλο, όπως έγραψαν κάποιοι, αλλά είναι πολύ ευχάριστη», είπε ο τεχνικός γκουρού της Ducati, μιλώντας στο GP Racing. Και, αμέσως μετά, ο εγκέφαλος πίσω από την επιτυχία της ιταλικής μάρκας προσθέτει:

«Ξέρουμε τι αντιπροσωπεύει ο Márquez, ξέρουμε τι σημαίνει. Εναπόκειται σε εμάς να είμαστε αρκετά καλοί για να χειριστούμε αυτήν την κατάσταση όπως κάναμε στο παρελθόν.»
«Έχω κερδίσει περισσότερους από 50 τίτλους στην καριέρα μου, οι περισσότεροι από αυτούς με την Aprilia, και δεν θέλω να σταματήσω εκεί. Μισώ να τερματίζω δεύτερος», λέει σε μια ένδειξη ειλικρίνειας.

Και, τέλος, ο Βενετός μηχανικός ρίχνει μια ματιά σε όσους παραπονιούνται για το αριθμητικό του πλεονέκτημα στην πίστα. «Αυτοί που μας επικρίνουν τώρα είναι εκείνοι που στο παρελθόν είχαν δορυφορικές ομάδες και που το έβλεπαν μόνο ως πηγή κερδών. Έκανα τα πράγματα διαφορετικά, ενσωματώνοντας τις δορυφορικές μας ομάδες στο σύστημα εργασίας μας, μετατρέποντάς τις σε αληθινούς συνεργάτες», τόνισε ο Dall. Igna.

Για να ολοκληρώσει με ένα λεκτικό μπαράζ. «Απλώς τα καταφέραμε καλύτερα από άλλους. Οι επικριτές μας καλό θα ήταν να σταματήσουν να μιλάνε και να πιάσουν δουλειά», είπε κλείνοντας.

Πηγη https://bikerspirit.net
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.451
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ

MotoGP - Οι ημερομηνίες παρουσίασης όλων των ομάδων της μεγάλης κατηγορίας για το 2024​

Οι έντεκα ομάδες θα δείξουν στο κοινό τα νέα χρώματα και τους αναβάτες τους, με τις παρουσιάσεις να να μεταδίδονται ζωντανά στα social media
motomagMotoGP – Ανακοινώθηκαν οι ημερομηνίες παρουσίασης όλων των ομάδων για το 2024


Ανακοινώθηκαν οι ημερομηνίες παρουσίασης και των έντεκα ομάδων της μεγάλης κατηγορίας του MotoGP, εκεί όπου θα δούμε τα νέα χρώματά των μοτοσυκλετών του θεσμού και τις νέες συνθέσεις αναβατών, με τις παρουσιάσεις να μεταδίδονται φυσικά ζωντανά στα social media.

Τον χορό των παρουσιάσεων αρχίζει η Gresini, η οποία μετά την μεταγραφή του Marc Marquez αποτελεί την πιο πολυσυζητημένη ομάδα του grid. Το Σάββατο στις 20 Ιανουαρίου και στις 6:30μ.μ. (τοπική ώρα), τα αδέλφια Marquez θα δείξουν στο κοινό τα χρώματα της ομάδας τους στην disco Cocorico.

Δύο ημέρες αργότερα, έρχεται η ώρα της εργοστασιακής ομάδας Ducati Lenovo, η οποία θα διεξαχθεί στο παραδοσιακό της σημείο, το χιονοδρομικό κέντρο Madonna di Campiglio στους Δολομίτες. Ο back-2-back Παγκόσμιος Πρωταθλητής Pecco Bagnaia και ο Enea Bastianini θα βάλουν τις στολές τους (που θα περιλαμβάνουν για την περίσταση πέρα από τις αγωνιστικές τους φόρμες και εκείνες... του σκι), για να μας δείξουν την Δευτέρα 22 Ιανουαρίου, τα χρώματα με τα οποία ο Pecco θα υπερασπιστεί το 2024 τον τίτλο του. Μένουμε στην Ιταλία, καθώς την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου οι Marco Bezzecchi και Fabio Di Giannantonio θα αποκαλύψουν τα χρώματα της ομάδας Pertamina Enduro VR46, η οποία έρχεται με νέο χορηγό και όνομα για το 2024.

Στις 26 Ιανουαρίου ταξιδεύουμε στο Los Angeles, για να δούμε την παρουσίαση της ολοκαίνουργιας δορυφορικής ομάδας της Aprilia, Trackhouse Racing, η οποία πήρε την θέση της RNF. Τρεις μέρες αργότερα, στις 29 Ιανουαρίου επιστρέφουμε στην Ευρώπη, όπου θα δούμε τη νέα εμφάνιση της GASGAS Factory Racing. Με αυτή θα αγωνιστεί το 2024 ο rookie Pedro Acosta, ερχόμενος με φόρα, μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Moto2.

Δύο ημέρες πριν την έναρξη των δοκιμαστικών του Φεβρουαρίου που παραδοσιακά διεξάγονται στην πίστα της Sepang, στις 4 Φεβρουαρίου έρχεται η ώρα της Yamaha. Οι Fabio Quartararo και Alex Rins θα τραβήξουν τις κουκούλες των μοτοσυκλετών τους, αποκαλύπτοντας τη Yamaha M1 του 2024. Από την Ασία ξανά πίσω στην Ευρώπη, όπου η KTM θα παρουσιάσει διαδικτυακά την νέα της ομάδα. Οι "πορτοκαλί" αναβάτες Brad Binder και Jack Miller θα μας δείξουν μέσα από την οθόνη του υπολογιστή τα νέα χρώματα των Αυστριακών και τις νέες τους μοτοσυκλέτες.

Την επόμενη μέρα, στις 13 Φεβρουαρίου, έρχεται η σειρά της Repsol Honda, όπου θα δούμε για πρώτη φορά τον Luca Marini με τα εργοστασιακά χρώματα του HRC. Ο Ιταλός, μαζί με τον Joan Mir θα μας δείξουν τη μοτοσυκλέτα του Big H, με την οποία θα προσπαθήσουν να επαναφέρουν την Honda στο προσκήνιο των αγώνων MotoGP. Στη συνέχεια, δύο ημέρες αργότερα, στις 15 του ίδιου μήνα, η δορυφορική LCR Honda με τους Johann Zarco και Taka Nakagami είναι αυτή που θα μας δείξει τι νέο φέρνει το 2024.

Μόλις μία ημέρα πριν τα δοκιμαστικά στο Κατάρ, στις 18 Φεβρουαρίου, οι Aleix Espargaro και Maverick Vinales θα αποκαλύψουν τα νέα χρώματα της RS-GP της εργοστασιακής ομάδας της Aprilia για το 2024. Τελευταία, είναι η Prima Pramac Racing, η οποία έχει προγραμματίσει την παρουσίασή της για τις 28 Φεβρουαρίου. Εννιά μόλις ημέρες πριν οι Jorge Martin και Franco Morbidelli φορέσουν τις φόρμες τους για τον πρώτο αγώνα της σεζόν στο ανεξάρτητο αραβικό εμιράτο της Μέσης Ανατολής.
MotoGP – Ανακοινώθηκαν οι ημερομηνίες παρουσίασης όλων των ομάδων για το 2024

Ξεκινώντας από αυτό το Σαββατοκύριακο με την Gresini, όλες οι παρουσιάσεις θα μεταδίδονται ζωντανά μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα του MotoGP, αλλά και την ιστοσελίδα του, MotoGP.com.

Πηγη www.motomag.gr
 
Top Bottom