Τι το θες το Mega On-Off αν δεν το πας παντού;

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.451
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ

tapiodynataonff.jpg

Τι ρόλο παίζουν τα μεγάλα on-off στην αγορά; Έχουν τις ικανότητες που υπόσχεται η κατηγοριοποίησή τους, ή απλώς ικανοποιούν τις ορέξεις του αναβάτη για επίδειξη και status;​


Είσαι στην αρχή του χωματόδρομου που οδηγεί μέσα στην καρδιά ενός εκπληκτικού δάσους. Ο δρόμος είναι γεμάτος νερολακκούβες και λάσπη σε διάφορα τμήματα, λούκια και νεροφαγώματα και άλλα εμπόδια που πρέπει να τα αποφύγεις χρησιμοποιώντας στενά πατήματα, που ίσα χωράει το ελαστικό σου. Τελικά αποφασίζεις να μην πας, όπως αποφάσισες να γυρίσεις πίσω και το καλοκαίρι, σε εκείνο τον κατηφορικό χωματόδρομο με σαθρή πέτρα και φουρκέτες, που οδηγούσε στην εκπληκτική απομονωμένη παραλία. Ο λόγος; Οδηγούσες το Super Duper «περιπετειώδες» On-Off σου, με ισχύ όση και ένα superbike δεκαετίας, με ένα σκασμό ηλεκτρονικά βοηθήματα, με εξοπλισμό και πλοήγηση που θα ζήλευαν οι συμμετέχοντες στο Dakar, με τριβάλιτσα που χωράνε μια μετακόμιση και τελικά με, αναπόφευκτα, πολλά κιλά και όγκο.

Μια από τις πιο δημοφιλείς κατηγορίες στην χώρα μας, οδηγείται εκεί που προστάζει η αγορά, την οποία δεν την διαμορφώνουν οι εταιρείες, αλλά οι ίδιοι οι καταναλωτές-μοτοσικλετιστές, στην προκειμένη περίπτωση. Μπορεί λοιπόν το marketing αυτών των μοτοσικλετών, ο τρόπος που πλασάρονται στην αγορά να εμπεριέχει πολύ σκόνη, πέτρα και πλοήγηση με GPS στην μέση του πουθενά, η αλήθεια είναι όμως ότι η συντριπτική πλειοψηφία των κατόχων τους, θα πατήσουν περιστασιακά χώμα ή δεν θα πατήσουν ποτέ.

Ένα μεγάλο ποσοστό αγοράζει μεγάλα On-Off μόνο και μόνο για το κύρος και την επίδειξη. Το Status Symbol, πέρα από τα αυτοκίνητα, ισχύει και στις μοτοσικλέτες. Πλυμμένα επιμελώς, χωρίς κόκκο σκόνης πάνω τους, την στιγμή που έχουν κατασκευαστεί με σκοπό να οργώνουν βουνά και λαγκάδια. Όπως γίνεται με τα ακριβοπληρωμένα SUV που χρησιμοποιούνται ως δείγμα οικονομικής ευμάρειας, με τις ρόδες τους να μην έχουν πατήσει ούτε μια φορά χώμα ή λάσπη.

Ένα άλλο μεγάλο ποσοστό έχει βρει στα μεγάλα On-Off την ιδανική μοτοσικλέτα τουρισμού! Υπερβολικά άνετα, με πολύ καλή κάλυψη, χώρους για φόρτωμα και «αφράτες» διαδρομές αναρτήσεων για να αποσβένονται σε πολύ μεγάλο βαθμό οι κακοτεχνίες της ασφάλτου και μόνο της ασφάλτου καθότι χώμα, δεν… Μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό χρησιμοποιεί τις μοτοσικλέτες αυτές για μικτά, περιπετειώδη ταξίδια εντός και εκτός Ελλάδας, ωστόσο αργά ή γρήγορα, στρέφονται σε μικρότερου κυβισμού και βάρους μοντέλα.

Οπότε ένα γενικό συμπέρασμα είναι ότι τα Mega On-Off έχουν απομακρυνθεί πάρα πολύ από την αρχική φιλοσοφία τους, που ήθελε αυτές τις μοτοσικλέτες να είναι απλές και σκληροτράχηλες κατασκευές, ικανές να μεταφέρουν τον αναβάτη τους σε απρόσιτα μέρη χωρίς να δημιουργούν προβλήματα. Πλέον για να γίνει αυτό χρειάζονται ειδικές οδηγικές δεξιότητες, όπως επίσης και μετατροπές ή αλλαγές σε επί μέρους τμήματα και περιφερειακά. Από την άλλη, ο ρόλος των Mega Οn-Off ως ασφάλτινα touring έχει κάποια βάση αλλά εγείρεται το ερώτημα του γιατί να μην επιλέξει κανείς εξ αρχής μια touring μοτοσικλέτα, που αν μη τι άλλο έχει σχεδιαστεί ακριβώς για αυτή την χρήση.

Εσείς τι λέτε; Μπορεί ένα mega on-off να σταθεί με αξιώσεις στο χώμα, ή κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο; Πρόκειται για μοτοσυκλέτες που ικανοποιούν τις ανάγκες για γόητρο και status, σε βάρος της χρηστικότητας; Θα προτιμούσατε ένα mega on-off ή θα αγοράζατε μια μοτοσυκλέτα με πιο ξεκάθαρο ρόλο, όπως μια τουριστική ή ένα on-off μικρότερου κυβισμού;
 

SHOOTER045

Μαθουσάλας member
Δημοσιεύσεις
12.101
Ηλικία
49
Περιοχή
ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ /ΠΕΛΛΑΣ
Μοτοσυκλέτα
GLX 90
Όνομα
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Περιοχή
Ν.ΠΕΛΛΑΣ
Μπορούν με τα σωστα χέρια να πάνε παντού.
Τα οποία όμως είναι η ισχνή μειοψηφία.
Η πλειοψηφία τα < λερώνει > στις λάσπες της κρήνης και τα σκονίζει στην Λ νίκης
 

Drake Ramore

Μαθουσάλας member
Δημοσιεύσεις
10.891
Όνομα
.
Καλά, εγώ θα μπω και σε χωματόδρομο, χαλάρα. Αλλά θα σου απαντήσω απο άλλη σκοπιά, σαν να ήμουν κάποιος που δεν θα έμπαινε.
Το on off βολεύει πολύ απο θέση οδήγησης, ανεμοκάλυψης, ιδανικό για ψηλούς αναβάτες και για ανεβοκατεβάσματα στη ζουγκλα των πεζοδρομίων των πόλεων αλλά και τις λακουβάρες των επαρχιακών. Ολα αυτά είναι αρκετά και ας μην πατήσεις χώμα ποτέ.

Επίσης ένα ακόμη σημείο που δεν ξέρω κατα πόσο ισχύει σε όλα τα ον οφ ή όχι. Συνηθως έχουν πολύ υψηλότερη αντοχή σε κακουχίες και πολύ καλύτερα υλικά κατασκευής απο τα στρητ αδερφάκια τους με ίδιους κινητήρες. Αυτό επειδή ο κατασκευαστής υποθέτει πως θα καταπονηθούν και σε χώματα. Γι' αυτό κοστίζουν όσο κοστίζουν καινούρια και γι΄ αυτό κρατάνε τιμή σαν μεταχειρισμένα.
 

jliordos

old member
Δημοσιεύσεις
4.530
Περιοχή
Θεσσαλονίκη
Μοτοσυκλέτα
BMW R1250GS ADVENTURE
Όνομα
Ιωάννης
Περιοχή
Θεσσαλονίκη
Προσωπικά μου αρέσει το στυλ και η θέση οδήγησης πάνω σε αυτό αλλά και λόγω ύψους δεν έχεις πολλές επιλογές για να μην φαίνεται ότι κάθεσαι σε πατίνι.
Οπότε μόνο Mega On-Off καβαλάω, ακόμα !
Φυσικά η κατηγορία αυτή είναι για εμένα η πιο όμορφη εμφανισιακά, σημαντικός παράγοντας για την επιλογή μου, εκτός από αυτά που αναφέρω πιο πάνω.

Οπότε όλοι οι δρόμοι οδηγούν εκεί και ας το έχω μόνο για βόλτες-ταξίδια με την σύζυγο!


edit: επίσης την μηχανή θέλω να την καβαλάω και όχι να κάθομαι απλά επάνω της.
 

Kuklinski

well know member
Δημοσιεύσεις
3.437
Ηλικία
123
Μοτοσυκλέτα
Brough Superior ss100
Όνομα
Ακης
Περιοχή
Brooklyn NY
Ότι κ να γραψουμε


Είναι τα πιο βολικά και "λίγο απ όλα" μηχανάκια

Είναι άνετα, κ με καλή θέση οδηγήσης...

Αντε να πάμε δικαβαλο με Ζ750, Η RRrr κλπ

Ποτέ.....

Και αν δεν μπουν χώμα. Τι έγινε δλδ..
.....

Ίδιες ιδεοληψίες διαβάζω κ για τα σκούτερ...

Απ όλα έχει ο μπαχτσες.... Διαλεχτε...

Μην κρίνετε

(γενικό το σχόλιο όχι για το παιδί που το ανέβασε)
 

stelios62

Μαθουσάλας member
Δημοσιεύσεις
7.275
Περιοχή
Πειραιας
Μοτοσυκλέτα
Ducati Pantah 600 SL, Honda Cbr 500r , Honda Cbf 250
Όνομα
Στελιος
Περιοχή
Κερατσινι
Νομιζω ειναι λαθος να το βλεπουμε ειδικα απο την αποψη του status symbol μηχανες και ανθρωπους γιατι και νοημα δεν θα βγει αφενος αλλα και αφετερου κυριως εδω αποκαλυπτεται η μικροπρεπεια και η αλαζονεια ...... ο καθεις εχει δικαιωμα να διαλεγει αυτο που τον εκφραζει και τον κανει να αισθανεται καλα .... Τhis is the life. ;)

Π.χ για μενα αυτες οι σκηνες ειναι το απολυτο της ομορφιας .....! Αγ. Θανασης Εδεσσα. ooops

DSC00581.JPG
 

User V

Μαθουσάλας member
Δημοσιεύσεις
12.090
Τα mega on off πλέον έχουν παγιωθεί στη συνείδηση των αναβατών ως όρθια Sport Touring μηχανάκια.Η αρκετά on καταβολές τους μαζί με την άνεση,κάλυψη,στάση σώματος,δυνατότητα φορτώματος βοήθησαν σε αυτό.
Το θέλω για ταξίδι on αφενώς κι αν θελήσω δεν θα το σκεφτώ τόσο,όσο με ένα street ST,να μπω χώμα αφετέρου.
 

Pan-dvs

well know member
Δημοσιεύσεις
15.485
Περιοχή
Ιωαννινα
Μοτοσυκλέτα
Gs 1200
Όνομα
Πανος
Περιοχή
Ιωαννινα
Κακα τα ψεματα,αυτα τα μηχανακια δεν εγιναν για μικτη χρηση.Το στησιμο τους οταν βγαινουν απο την παραγωγη ειναι ασφαλτινο.Απο εκει και περα το τι θα κανει ο καθενας ειναι αλλο θεμα.

Τα πλεονεκτηματα τους αρκετα για τους ασφαλτινους που θελουν πιο βολικη θεση οδηγησης.Τα μειονεκτηματα τους επισης αρκετα για οσους τα προοριζουν για χωματινη χρηση.
 
N

notakos600

Guest
Αλήθεια, ποιος πηγαίνει ένα Mega on off στα χώματα ;
Ταξιδιάρικα, αξιόπιστα, με μεγάλα αποθέματα δύναμης, όρθια και ξεκούραστη θέση οδήγησης, απλετους χώρους για αναβάτη και συναναβατη και επαρκή ανεμοκαλυψη.
Αγοράζονται κυρίως για άσφαλτο.
Ποιος δεν θα ήθελε ένα;
 

dikoukos

old member
Δημοσιεύσεις
4.251
Ηλικία
55
Όνομα
Xατζηπετροs Δημητρηs
Αλήθεια, ποιος πηγαίνει ένα Mega on off στα χώματα ;
Ταξιδιάρικα, αξιόπιστα, με μεγάλα αποθέματα δύναμης, όρθια και ξεκούραστη θέση οδήγησης, απλετους χώρους για αναβάτη και συναναβατη και επαρκή ανεμοκαλυψη.
Αγοράζονται κυρίως για άσφαλτο.
Ποιος δεν θα ήθελε ένα;
Ακριβως ιδια ειναι η αποψη μου μετα πολλα χλμ σε ταξιδι δεν αισθανεσαι την ιδια κουραση σε συγκριση με ενα μοτο αλλης αλλης κατηγοριας
Εγω για σπορτ τουρινγκ πηγαινα αλλα μολις εκανα βολτα ενα ον οφ και ειδα την ξεκουραστη θεση οδηγησης αλλαξα γνωμη
 

duke200

member
Δημοσιεύσεις
1.310
Ηλικία
44
Όνομα
Alex
Το αρθρο τα λέει άριστα, εμείς δε τα λέμε καλά.

Το σπίτι μας πρέπει να είναι τεράστιο, όπως και το αυτοκίνητο και η μηχανή. Η κοπέλα μας πρέπει να είναι σα βγαλμένη απο πορνοταινία και ας είναι ανοητη και σαχλή στο μυαλό.

Ειμαστε και εμείς ανόητοι που συμμετέχουμε σε αυτό το ανόητο παιχνίδι επίδειξης πλούτου ως δείκτης σπουδαιότητας.

Ματαιότης ματαιοτήτων που έλεγε και ο σοφός Σολωμόντας. Οταν θα είμαστε στο κρεββατι του πόνου ενός νοσοκομείου, τοτε δε θα έχει σημασία τιποτα απο όλα αυτά τα ανόητα, αλλά το πόσο καλό κάναμε στους συνανθρώπους μας όταν ήμασταν ακόμα υγιείς.

Και εγω ένας ανόητος είμαι που σας τα γράφω αυτά.
 

Λαμπης

Μαθουσάλας member
Δημοσιεύσεις
8.981
Ηλικία
53
Περιοχή
Πετραλωνα
Όνομα
Θανάσης βεγγος
Eγω συνειδητα δεν ενδιαφερομαι για αυτην την κατηγορια.
Ειχα africa 750 και με ειχε βολεψει πολυ...
Πολη, νησια, χωματινες βολτες με παρεακι, ταξιδια.
Ομως στο χωμα ηταν βαρια, και πηγαινα μονο με παρεα.Αυτο δε μου φθανει, θελω να χανομαι μονος στην αγκαλια της φυσης.
Με το freewind που ηταν ελαφρυ πηγαινα χωμα αφοβα μονος.
Στην εθνικη επισης κουραζε..

Κοιταξα για αναβαθμιση σε Gs 1100-1150, να ταξιδευω πιο ανετα.Oμως ειδα οτι δε διεφερε και πολυ απ το αφρικα..
Πιο δεμενο μηχανακι,, πιο δυνατο με καλυτερη σελα, ομως βαρυτερο στο χωμα, και εθνικη παλι κουραζε ο αερας..(Το αφρικα εχει καλυτερη ανεμοκαλυψη)
Δοκιμασα και βαραντερο, ομως ο συνδυασμος υψους βαρους εκανε τις μανουβρες αστα να πανε...το φοβηθηκα.

Οποτε το ξανασκεφθηκα..και πηγα σε τουρινγκ που ημουν συνηθισμενος..βαρυ μεν αλλα πατας κατω γερα.
Δεν υπηρχε λογος να εχω "υπερυψωμενο "' μηχανακι με κακη αεροδυναμικη, εφοσον χωμα δεν..
Για την πολη παπι
 
Τελευταία επεξεργασία:

Λαμπης

Μαθουσάλας member
Δημοσιεύσεις
8.981
Ηλικία
53
Περιοχή
Πετραλωνα
Όνομα
Θανάσης βεγγος
Κι όμως με καλά λάστιχα 50 - 50, ένα africa κινειται αξιοπρεπέστατα σε κακό χωματόδρομο. Δεν είναι τόσο βαρύ όσο νόμιζα.

Sent from my A80Pro using Tapatalk
Παντού πάει το αφρικα.. Το θέμα είναι τι κάνεις όταν πέσει..θελει μπράτσα κ μεση.. Την παρατάω κ φεύγω με τα ποδια!
 

johnnie

well know member
Δημοσιεύσεις
2.284
Ηλικία
48
Περιοχή
Αθηνα
Μοτοσυκλέτα
Γιά όλα τα γούστα
Όνομα
Γιάννης Παντίδος
Έχω On off σχεδόν απο πάντα. Στο χώμα δεν είχα βάλει κανένα απο αυτά ποτέ. Μέχρι πρόπερσι που έβαλα για πρώτη φορά το r1150gs για ένα πέρασμα 5-10 χιλιομέτρων στο πικ νικ που κάναμε στην Λίμνη Δόξα. Εντυπωσιάστηκα!!! Για αυτό αν και ήθελα να πάρω ενα sport touring μηχανάκι επέλεξα και πήρα το r1200gs όταν πούλησα το 1150. Πέρναγε ο καιρός , το 1200 πήγαινε μόνο άσφαλτο. Στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα πήρα και ένα πιο ελαφρύ εντούρο όπως περιγράφει το πόστ καί άρχισα να πηγαίνω χώμα και φυσικά το 1200 απολάμβανε το αραλίκι στο γκαράζ. Στην εκδρομή στην Στούπα το έβαλα το 1200 για πρώτη φορά χώμα και πήγαινε μια χαρά. Αν είχα και λάστιχα κατάλληλα..... Τό θέμα είναι παιδιά ότι αυτά τα μηχανάκια σε πάνε παντού.....Αν φυσικά έχεις μηχανάκι που το αγοράζεις και το χρησιμοποιείς για αυτό που έχει κατασκευαστεί και όχι με το σκεπτικό να το πουλήσεις μετά απο Χ χρονικό διάστημα........ Εγώ αυτή την απόφαση έχω πάρει μετά απο τόσα χρόνια....Όσον αφορά το "status", για εμένα προσωπικά ισχύει αν και είναι "μακριά και αγαπημένοι"...... Και έφτασα στο σημείο να θέλω κάποια στιγμή να το δώσω μόνο και μόνο για αυτόν τον λόγο....Όσο περίεργο κλπ μπορεί αν ακούγεται....
 
Τελευταία επεξεργασία:

GiorgosGS

new member
Δημοσιεύσεις
58
Περιοχή
Πάφος
Μοτοσυκλέτα
R1200GS
Όνομα
Γιώργος
Εγώ είμαι από τους ανώμαλους που μπαίνουν παντού με τα γελάδια τους. Και ξέρω και πολύ κόσμο που κάνει εντούρο με mega on-off.
Συζητούσαμε κάποτε σε ένα σχολείο για on off οδήγηση ότι μπορείς με το γελάδι φορτωμένο να ξεκινήσεις από Αθήνα και εθνική οδό να πας Παλαιοσέλλι να γυρίσεις όλο τον Σμόλικα, να κατασκηνώσεις κ.λπ. και δύο μέρες μετά να το καβαλησεις πάλι και να σε πάει μέχρι την πόρτα του σπιτιού σου. Άντε καν' το όλο αυτό με 250άρι εντούρο...
(Μπορείς να το κάνεις κι έτσι, αλλά 5-6-7 ώρες πορείας στην εθνική με το εντουράκι θέλουν μεγάλες αντοχές).
 

Drake Ramore

Μαθουσάλας member
Δημοσιεύσεις
10.891
Όνομα
.
Το "πάω χώμα" και το "κάνω adventure riding" έχει 500 αποχρώσεις του γκρι ανάμεσα στο άσπρο και το μαύρο.
Το καλό είναι πως με ένα μεγάλο ον οφ μπορείς να δεις πολλές απο αυτές. Οσο αντέχει αυτό...αλλά και εσυ.
 

thanosgp

Μαθουσάλας member
Δημοσιεύσεις
11.519
Ηλικία
52
Περιοχή
Τρίκαλα
Μοτοσυκλέτα
Τίγρης ξεδοντιασμένος 220 τελική
Όνομα
Θάνος
Περιοχή
Τρίκαλα
5-6-7 ώρες πορείας στην εθνική με το εντουράκι
και το μονοκύλινδρο 125-250 αεροψυκτο σε ταξίδι γ@μας τον κινητηρα του


QUOTE ''This motorcycle has not been designed to travel over long distances with the

engine at top rpm, as in long-distance road or highway travel. Riding over

long distances at full throttle may result in severe engine damage''
 

GiorgosGS

new member
Δημοσιεύσεις
58
Περιοχή
Πάφος
Μοτοσυκλέτα
R1200GS
Όνομα
Γιώργος
και το μονοκύλινδρο 125-250 αεροψυκτο σε ταξίδι γ@μας τον κινητηρα του


QUOTE ''This motorcycle has not been designed to travel over long distances with the

engine at top rpm, as in long-distance road or highway travel. Riding over

long distances at full throttle may result in severe engine damage''
Το έγραψα έτσι χοντροκομμένα ως απάντηση στο "εγώ πιτσιρικάς πήγα με το chally από το Ταίναρο στην Αλεξανδρούπολη χωρίς στάση και άρα πας παντού με ό,τι έχεις" που έχω ακούσει χιλιάδες φορές.
Και για να αποφύγω και τις παρεξηγήσεις, από μένα μόνο σεβασμός σε όσους σιδηρόκωλους έχουν καταπιεί ώρες πορείας με μηχανάκια περιορισμένα σε δύναμη, μέγεθος, προστασίες κ.λπ. Εγώ είμαι καλοπερασάκιας και δεν θα το έκανα ποτέ!
 
Top Bottom