Pan-dvs
well know member
Σε συνεχεια της κουβεντας που ανοιξα στα αποσταγματα,να σας πω πως κανω το κρασι μου....η τουλαχιστον ενα απο τα κρασια μου.
Ειναι ισως ο πιο απλος τροπος και μπορει ο καθενας να κανει ενα κοκκινο απαλο κρασι οπως σχεδον το καναν οι προγονοι μας.
Οπως ειπα και στο αλλο θεμα παιρνω και παταω 70 κιλα ροδιτη και 30 καπερνε, η 35 ροδιτη και 15 καπερνε για καποιον που εχει ενα μικρο βαρελι και θελει να δοκιμασει.Πριν τα πατησω φυσικα βγαζω σαπια και πριν τα βαλω στο βαρελι βγαζω τα τσαμπια.
Φροντιζω να ειναι ζεστη η μερα για να ξεκινησει αμεσα η ζυμωση.Με το που θα μπει ο μουστος στο βαρελι αρχιζει να βραζει και να μεγαλωνει ο ογκος του.Δεν γεμιζουμε επομενως μεχρι πανω για να μην χυθει οσο γινεται η πρωτη ζυμωση.
Αφηνουμε ανοιχτο το βαρελι και ανακατευουμε καθε 2-3 μερες.Την δεκατη μερα ανοιγουμε την κανουλα και τραβαμε απο κατω το κρασι.Αν δεν εχει κανουλα το παιρνουμε με ενα σκευος σιγα σιγα απο πανω.Στο βαρελι μας θα μεινει λασπη και στεμφυλα τα οποια η τα πεταμε,η τα βαζουμε σε αλλο βαρελι για να τα κανουμε τσιπουρο.
Καθαριζουμε καλα το βαρελι και το σφραγιζουμε πολυ καλα.Καλο ειναι ,αλλα οχι απαραιτητο, το κρασι να ειναι μεχρι επανω για να μην εχει πολυ αερα.
Το αφηνουμε στην ησυχια του για καμμια 20ρια μερες χωρις να μας ανησυχει αν το βαρελι φουσκωσει και ανοιγουμε παλι για να κανουμε το πρωτο καθαρισμα,η συρσιμο οπως το λενε.
Αυτη τη φορα βγαζουμε το κρασι οπως την πρωτη φορα αλλα το περναμε απο καθαρα πανια για να κρατησουν τα σκουπιδια και οταν αρχισει να βγαζει λασπη σταματαμε,την πεταμε,καθαριζουμε το βαρελι και ξαναβαζουμε μεσα το κρασι μας.
Αυτο το κανουμε αλλες τρεις φορες και μεχρι τον Ιουνιο το κρασακι μας ειναι ετοιμο να το πιουμε.Το βγαζουμε και αν θελουμε το εμφιαλωνουμε.
Ολες οι διαδικασιες πρεπει να γινονται με θερμοκρασιες ανω των 20 και το βαρελι πρεπει να το εχουμε σε σκιερο και σχετικα δροσερο μερος.Σιγουρα οι λεπτομερειες κανουν την διαφορα,αλλα με αυτον τον τροπο μπορειτε μονοι σας να κανετε ενα κρασι πολυ ανωτερο απο τα περισσοτερα που κυκλοφορουν.
Το πραγματικα καλο κρασι ειναι ολοκληρο ταξιδι.Θελει αλλη διαδικασια και γνωσεις που δεν μεταφερονται γραπτως.Ξεκινηστε με αυτο και οσοι θελουν να πανε παρακατω θα βρουν μονοι τους τον τροπο.
Ειναι ισως ο πιο απλος τροπος και μπορει ο καθενας να κανει ενα κοκκινο απαλο κρασι οπως σχεδον το καναν οι προγονοι μας.
Οπως ειπα και στο αλλο θεμα παιρνω και παταω 70 κιλα ροδιτη και 30 καπερνε, η 35 ροδιτη και 15 καπερνε για καποιον που εχει ενα μικρο βαρελι και θελει να δοκιμασει.Πριν τα πατησω φυσικα βγαζω σαπια και πριν τα βαλω στο βαρελι βγαζω τα τσαμπια.
Φροντιζω να ειναι ζεστη η μερα για να ξεκινησει αμεσα η ζυμωση.Με το που θα μπει ο μουστος στο βαρελι αρχιζει να βραζει και να μεγαλωνει ο ογκος του.Δεν γεμιζουμε επομενως μεχρι πανω για να μην χυθει οσο γινεται η πρωτη ζυμωση.
Αφηνουμε ανοιχτο το βαρελι και ανακατευουμε καθε 2-3 μερες.Την δεκατη μερα ανοιγουμε την κανουλα και τραβαμε απο κατω το κρασι.Αν δεν εχει κανουλα το παιρνουμε με ενα σκευος σιγα σιγα απο πανω.Στο βαρελι μας θα μεινει λασπη και στεμφυλα τα οποια η τα πεταμε,η τα βαζουμε σε αλλο βαρελι για να τα κανουμε τσιπουρο.
Καθαριζουμε καλα το βαρελι και το σφραγιζουμε πολυ καλα.Καλο ειναι ,αλλα οχι απαραιτητο, το κρασι να ειναι μεχρι επανω για να μην εχει πολυ αερα.
Το αφηνουμε στην ησυχια του για καμμια 20ρια μερες χωρις να μας ανησυχει αν το βαρελι φουσκωσει και ανοιγουμε παλι για να κανουμε το πρωτο καθαρισμα,η συρσιμο οπως το λενε.
Αυτη τη φορα βγαζουμε το κρασι οπως την πρωτη φορα αλλα το περναμε απο καθαρα πανια για να κρατησουν τα σκουπιδια και οταν αρχισει να βγαζει λασπη σταματαμε,την πεταμε,καθαριζουμε το βαρελι και ξαναβαζουμε μεσα το κρασι μας.
Αυτο το κανουμε αλλες τρεις φορες και μεχρι τον Ιουνιο το κρασακι μας ειναι ετοιμο να το πιουμε.Το βγαζουμε και αν θελουμε το εμφιαλωνουμε.
Ολες οι διαδικασιες πρεπει να γινονται με θερμοκρασιες ανω των 20 και το βαρελι πρεπει να το εχουμε σε σκιερο και σχετικα δροσερο μερος.Σιγουρα οι λεπτομερειες κανουν την διαφορα,αλλα με αυτον τον τροπο μπορειτε μονοι σας να κανετε ενα κρασι πολυ ανωτερο απο τα περισσοτερα που κυκλοφορουν.
Το πραγματικα καλο κρασι ειναι ολοκληρο ταξιδι.Θελει αλλη διαδικασια και γνωσεις που δεν μεταφερονται γραπτως.Ξεκινηστε με αυτο και οσοι θελουν να πανε παρακατω θα βρουν μονοι τους τον τροπο.