User V
Μαθουσάλας member
- Δημοσιεύσεις
- 12.090
Ανοίγω το θέμα για να ξέρουμε τι πίνουμε..
Ελληνικό Τσίπουρο ή Ελληνική Τσικουδιά κι ΌΧΙ ρακή/ρακί..
Τσίπουρο λέγεται κύριοι και η αρχή έγινε περίπου το 1400μ.χ. από Μοναχούς του Αγίου Όρους.Κατόπιν πέρασε στην υπόλοιπη Ηπειρωτική Ελλάδα.Το ανάλογο στην Κρήτη λέγεται Τσικουδιά,ονομασία που υιοθετήθηκε και στα νησιά του Αιγαίου πελάγους.
Η λέξη ρακή/ρακί έχει Αραβική προέλευση μιας και προήλθε από το Αραβικό απόσταγμα Άρακ(Arak ή Araq) το οποίο σερβίρεται στις χώρες της Αραβικής χερσονήσου κι έχει γλυκάνισο.Αυτό λοιπόν πέρασε στην Τουρκία και μετά αφού το ακούγαμε 400 χρόνια το "κρατήσαμε" όπως τόσα άλλα.
Με βάση τα παραπάνω λοιπόν ΔΕΝ πίνετε ρακόμελο όταν το απόσταγμα έχει και μέλι αλλά Τσιπουρόμελο ή Τσικουδόμελο.
Μπορείτε να βρείτε αρκετές πηγές που θα σας το κάνουν πιο αναλυτικό.
Έτσι για την ιστορία..
Στην Υγειά σας!!!!
Ελληνικό Τσίπουρο ή Ελληνική Τσικουδιά κι ΌΧΙ ρακή/ρακί..
Τσίπουρο λέγεται κύριοι και η αρχή έγινε περίπου το 1400μ.χ. από Μοναχούς του Αγίου Όρους.Κατόπιν πέρασε στην υπόλοιπη Ηπειρωτική Ελλάδα.Το ανάλογο στην Κρήτη λέγεται Τσικουδιά,ονομασία που υιοθετήθηκε και στα νησιά του Αιγαίου πελάγους.
Η λέξη ρακή/ρακί έχει Αραβική προέλευση μιας και προήλθε από το Αραβικό απόσταγμα Άρακ(Arak ή Araq) το οποίο σερβίρεται στις χώρες της Αραβικής χερσονήσου κι έχει γλυκάνισο.Αυτό λοιπόν πέρασε στην Τουρκία και μετά αφού το ακούγαμε 400 χρόνια το "κρατήσαμε" όπως τόσα άλλα.
Με βάση τα παραπάνω λοιπόν ΔΕΝ πίνετε ρακόμελο όταν το απόσταγμα έχει και μέλι αλλά Τσιπουρόμελο ή Τσικουδόμελο.
Μπορείτε να βρείτε αρκετές πηγές που θα σας το κάνουν πιο αναλυτικό.
Έτσι για την ιστορία..
Στην Υγειά σας!!!!