Νέα της Επιστήμης

kostikas

member
Δημοσιεύσεις
1.448
Μοτοσυκλέτα
Suzuki VStrom 650
Όνομα
Kostas
Έχει γυριστεί εδώ και χρόνια μια ταινία που έχει άμεση σχέση με το θέμα. Ο τίτλος είναι Transcendence (2014 film). Αξίζει να την δείτε.
Τελικά αυτό το Χόλυγουντ πόσο μπροστά είναι.... ??
 

kostikas

member
Δημοσιεύσεις
1.448
Μοτοσυκλέτα
Suzuki VStrom 650
Όνομα
Kostas
Ελληνική γλώσσα: Η ανώτερη μορφή γλώσσας που έχει επινοήσει ποτέ το ανθρώπινο πνεύμα



Η Αγγλική γλώσσα έχει 490.000 λέξεις από τις οποίες 41.615 λέξεις είναι από την Ελληνική γλώσσα.. (βιβλίο Γκίνες)
Η Ελληνική με την μαθηματική δομή της είναι η γλώσσα της πληροφορικής και της νέας γενιάς των εξελιγμένων υπολογιστών, διότι μόνο σ’ αυτήν δεν υπάρχουν όρια.
(Μπιλ Γκέιτς, Microsoft)
Η Ελληνική και η Κινέζικη, είναι οι μόνες γλώσσες με συνεχή ζώσα παρουσία από τους ίδιους λαούς και…..στον ίδιο χώρο εδώ και 4.000 έτη. Όλες οι γλώσσες θεωρούνται κρυφοελληνικές, με πλούσια δάνεια από τη μητέρα των γλωσσών, την Ελληνική.
(Francisco Adrados, γλωσσολόγος).

Η Ελληνική γλώσσα έχει λέξεις για έννοιες οι οποίες παραμένουν χωρίς απόδοση στις υπόλοιπες γλώσσες, όπως άμιλλα, θαλπωρή και φιλότιμο Μόνον η Ελληνική γλώσσα ξεχωρίζει τη ζωή από το βίο, την αγάπη από τον έρωτα. Μόνον αυτή διαχωρίζει, διατηρώντας το ίδιο ριζικό θέμα, το ατύχημα από το δυστύχημα, το συμφέρον από το ενδιαφέρον.
Το εκπληκτικό είναι ότι η ίδια η Ελληνική γλώσσα μας διδάσκει συνεχώς πώς να γράφουμε σωστά. Μέσω της ετυμολογίας, μπορούμε να καταλάβουμε ποιός είναι ο σωστός τρόπος γραφής ακόμα και λέξεων που ποτέ δεν έχουμε δει ή γράψει.
Το «πειρούνι» για παράδειγμα, για κάποιον που έχει βασικές γνώσεις Αρχαίων Ελληνικών, είναι προφανές ότι γράφεται με «ει» και όχι με «ι» όπως πολύ άστοχα το γράφουμε σήμερα. Ο λόγος είναι πολύ απλός, το «πειρούνι» προέρχεται από το ρήμα «πείρω» που σημαίνει τρυπώ-διαπερνώ, ακριβώς επειδή τρυπάμε με αυτό το φαγητό για να το πιάσουμε.
Επίσης η λέξη «συγκεκριμένος» φυσικά και δεν μπορεί να γραφτεί «συγκεκρυμμένος», καθώς προέρχεται από το «κριμένος» (αυτός που έχει δηλαδή κριθεί) και όχι βέβαια από το «κρυμμένος» (αυτός που έχει κρυφτεί). Άρα το να υπάρχουν πολλά γράμματα για τον ίδιο ήχο (π.χ. η, ι, υ, ει, οι κτλ) όχι μόνο δεν θα έπρεπε να μας δυσκολεύει, αλλά αντιθέτως να μας βοηθάει στο να γράφουμε πιο σωστά, εφόσον βέβαια έχουμε μια βασική κατανόηση της γλώσσας μας.
Επιπλέον η ορθογραφία με την σειρά της μας βοηθάει αντίστροφα στην ετυμολογία αλλά και στην ανίχνευση της ιστορική πορείας της κάθε μίας λέξης. Και αυτό που μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε την καθημερινή μας νεοελληνική γλώσσα περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, είναι η γνώση των Αρχαίων Ελληνικών.
Είναι πραγματικά συγκλονιστικό συναίσθημα να μιλάς και ταυτόχρονα να συνειδητοποιείς τι ακριβώς λές, ενώ μιλάς και εκστομίζεις την κάθε λέξη ταυτόχρονα να σκέφτεσαι την σημασία της.
Είναι πραγματικά μεγάλο κρίμα να διδάσκονται τα Αρχαία με τέτοιο φρικτό τρόπο στο σχολείο ώστε να σε κάνουν να αντιπαθείς κάτι το τόσο όμορφο και συναρπαστικό.

Η ΣΟΦΙΑ
Στη γλώσσα έχουμε το σημαίνον (την λέξη) και το σημαινόμενο (την έννοια). Στην Ελληνική γλώσσα αυτά τα δύο έχουν πρωτογενή σχέση, καθώς αντίθετα με τις άλλες γλώσσες το σημαίνον δεν είναι μια τυχαία σειρά από γράμματα. Σε μια συνηθισμένη γλώσσα όπως τα Αγγλικά μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι να λέμε το σύννεφο car και το αυτοκίνητο cloud, και από την στιγμή που το συμφωνήσουμε να ισχύει. Στα Ελληνικά κάτι τέτοιο είναι αδύνατον. Γι’ αυτό το λόγο πολλοί διαχωρίζουν τα Ελληνικά σαν «εννοιολογική» γλώσσα από τις υπόλοιπες «σημειολογικές» γλώσσες.
Μάλιστα ο μεγάλος φιλόσοφος και μαθηματικός Βένερ Χάιζενμπεργκ είχε παρατηρήσει αυτή την σημαντική ιδιότητα για την οποία είχε πει «Η θητεία μου στην αρχαία Ελληνική γλώσσα υπήρξε η σπουδαιότερη πνευματική μου άσκηση. Στην γλώσσα αυτή υπάρχει η πληρέστερη αντιστοιχία ανάμεσα στην λέξη και στο εννοιολογικό της περιεχόμενο».
Όπως μας έλεγε και ο Αντισθένης, «Αρχή σοφίας, η των ονομάτων επίσκεψις». Για παράδειγμα ο «άρχων» είναι αυτός που έχει δική του γη (άρα=γή + έχων). Και πραγματικά, ακόμα και στις μέρες μας είναι πολύ σημαντικό να έχει κανείς δική του γη / δικό του σπίτι.
Ο «βοηθός» σημαίνει αυτός που στο κάλεσμα τρέχει. Βοή=φωνή + θέω=τρέχω. Ο Αστήρ είναι το αστέρι, αλλά η ίδια η λέξη μας λέει ότι κινείται, δεν μένει ακίνητο στον ουρανό (α + στήρ από το ίστημι που σημαίνει στέκομαι).
Αυτό που είναι πραγματικά ενδιαφέρον, είναι ότι πολλές φορές η λέξη περιγράφει ιδιότητες της έννοιας την οποίαν εκφράζει, αλλά με τέτοιο τρόπο που εντυπωσιάζει και δίνει τροφή για τη σκέψη.
Για παράδειγμα ο «φθόνος» ετυμολογείται από το ρήμα «φθίνω» που σημαίνει μειώνομαι. Και πραγματικά ο φθόνος σαν συναίσθημα, σιγά-σιγά μας φθίνει και μας καταστρέφει. Μας «φθίνει» – ελαττώνει ως ανθρώπους – και μας φθίνει μέχρι και την υγεία μας. Και, βέβαια, όταν αναφερόμαστε σε κάτι που είναι τόσο πολύ ώστε να μην τελειώνει, πως το λέμε; Μα, φυσικά, «άφθονο».
Έχουμε τη λέξη «ωραίος» που προέρχεται από την «ώρα». Διότι για να είναι κάτι ωραίο, πρέπει να έλθει και στην ώρα του. Ωραίο δεν είναι το φρούτο όταν είναι άγουρο ή σαπισμένο και ωραία γυναίκα δεν είναι κάποια ούτε στα 70 της άλλα ούτε φυσικά και στα 10 της. Ούτε το καλύτερο φαγητό είναι ωραίο όταν είμαστε χορτάτοι, επειδή, σε αυτή την περίπτωση, δεν μπορούμε να το απολαύσουμε.
Ακόμα έχουμε την λέξη «ελευθερία» για την οποία το «Ετυμολογικόν Μέγα» διατείνεται «παρά το ελεύθειν όπου ερά» = το να πηγαίνει κανείς όπου αγαπά .. Άρα βάσει της ίδιας της λέξης, ελεύθερος είσαι όταν έχεις τη δυνατότητα να πάς όπου αγαπάς. Πόσο ενδιαφέρουσα ερμηνεία!!!
Το άγαλμα ετυμολογείται από το αγάλλομαι (ευχαριστιέμαι) επειδή όταν βλέπουμε (σε αρχική φάση οι Θεοί) ένα όμορφο αρχαιοελληνικό άγαλμα η ψυχή μας ευχαριστείται, αγάλλεται. Και από το θέαμα αυτό επέρχεται η αγαλλίαση. Αν κάνουμε όμως την ανάλυση της λέξης αυτής θα δούμε ότι είναι σύνθετη από αγάλλομαι + ίαση(=γιατρειά). Άρα, για να συνοψίσουμε, όταν βλέπουμε ένα όμορφο άγαλμα (ή οτιδήποτε όμορφο), η ψυχή μας αγάλλεται και γιατρευόμαστε. Και πραγματικά, γνωρίζουμε όλοι ότι η ψυχική μας κατάσταση συνδέεται άμεσα με τη σωματική μας υγεία.
Παρένθεση: και μια και το έφερε η «κουβέντα», η Ελληνική γλώσσα μας λέει και τι είναι άσχημο. Από το στερητικό «α» και την λέξη σχήμα μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε τι. Για σκεφτείτε το λίγο.
Σε αυτό το σημείο, δεν μπορούμε παρά να σταθούμε στην αντίστοιχη Λατινική λέξη για το άγαλμα (που μόνο Λατινική δεν είναι). Οι Λατίνοι ονόμασαν το άγαλμα, statua από το Ελληνικό «ίστημι» που ήδη αναφέραμε, και το ονόμασαν έτσι επειδή στέκει ακίνητο. Προσέξτε την τεράστια διαφορά σε φιλοσοφία μεταξύ των δύο γλωσσών, αυτό που σημαίνει στα Ελληνικά κάτι τόσο βαθύ εννοιολογικά, για τους Λατίνους είναι απλά ένα ακίνητο πράγμα.
Είναι προφανής η σχέση που έχει η γλώσσα με τη σκέψη του ανθρώπου. Όπως λέει και ο George Orwell στο αθάνατο έργο του «1984», απλή γλώσσα σημαίνει και απλή σκέψη. Εκεί το καθεστώς προσπαθούσε να περιορίσει την γλώσσα για να περιορίσει την σκέψη των ανθρώπων, καταργώντας συνεχώς λέξεις.
«Η γλώσσα και οι κανόνες αυτής αναπτύσσουν την κρίση», έγραφε ο Μιχάι Εμινέσκου, εθνικός ποιητής των Ρουμάνων.
Μια πολύπλοκη γλώσσα αποτελεί μαρτυρία ενός προηγμένου πνευματικά πολιτισμού. Το να μπορείς να μιλάς σωστά σημαίνει ότι ήδη είσαι σε θέση να σκέφτεσαι σωστά, να γεννάς διαρκώς λόγο και όχι να παπαγαλίζεις λέξεις και φράσεις.

Η ΜΟΥΣΙΚΟΤΗΤΑ
Η Ελληνική φωνή κατά την αρχαιότητα ονομαζόταν «αυδή». Η λέξη αυτή δεν είναι τυχαία αφού προέρχεται από το ρήμα «άδω» που σημαίνει τραγουδώ.
Όπως γράφει και ο μεγάλος ποιητής και ακαδημαϊκός Νικηφόρος Βρεττάκος:
«Όταν κάποτε φύγω από τούτο το φώς θα ελιχθώ προς τα πάνω, όπως ένα ποταμάκι που μουρμουρίζει. Κι αν τυχόν κάπου ανάμεσα στους γαλάζιους διαδρόμους συναντήσω αγγέλους, θα τους μιλήσω Ελληνικά, επειδή δεν ξέρουνε γλώσσες. Μιλάνε Μεταξύ τους με μουσική».
Ο γνωστός Γάλλος συγγραφεύς Ζακ Λακαρριέρ επίσης μας περιγράφει την κάτωθι εμπειρία από το ταξίδι του στην Ελλάδα:
«Άκουγα αυτούς τους ανθρώπους να συζητούν σε μια γλώσσα που ήταν για μένα αρμονική αλλά και ακατάληπτα μουσική. Αυτό το ταξίδι προς την πατρίδα – μητέρα των εννοιών μας – μου απεκάλυπτε ένα άγνωστο πρόγονο, που μιλούσε μια γλώσσα τόσο μακρινή στο παρελθόν, μα οικεία και μόνο από τους ήχους της. Αισθάνθηκα να τα έχω χαμένα, όπως αν μου είχαν πει ένα βράδυ ότι ο αληθινός μου πατέρας ή η αληθινή μου μάνα δεν ήσαν αυτοί που με είχαν αναστήσει».
Ο διάσημος Έλληνας και διεθνούς φήμης μουσικός Ιάνης Ξενάκης, είχε πολλές φορές τονίσει ότι η μουσικότητα της Ελληνικής είναι εφάμιλλη της συμπαντικής.
Αλλά και ο Γίββων μίλησε για μουσικότατη και γονιμότατη γλώσσα, που δίνει κορμί στις φιλοσοφικές αφαιρέσεις και ψυχή στα αντικείμενα των αισθήσεων. Ας μην ξεχνάμε ότι οι Αρχαίοι Έλληνες δεν χρησιμοποιούσαν ξεχωριστά σύμβολα για νότες, χρησιμοποιούσαν τα ίδια τα γράμματα του αλφαβήτου.
«Οι τόνοι της Ελληνικής γλώσσας είναι μουσικά σημεία που μαζί με τους κανόνες προφυλάττουν από την παραφωνία μια γλώσσα κατ’ εξοχήν μουσική, όπως κάνει η αντίστιξη που διδάσκεται στα ωδεία, ή οι διέσεις και υφέσεις που διορθώνουν τις κακόηχες συγχορδίες», όπως σημειώνει η φιλόλογος και συγγραφεύς Α. Τζιροπούλου-Ευσταθίου.
Είναι γνωστό εξάλλου πως όταν οι Ρωμαίοι πολίτες πρωτάκουσαν στην Ρώμη Έλληνες ρήτορες, συνέρρεαν να θαυμάσουν, ακόμη και όσοι δεν γνώριζαν Ελληνικά, τους ανθρώπους που «ελάλουν ώς αηδόνες».
Δυστυχώς κάπου στην πορεία της Ελληνικής φυλής, η μουσικότητα αυτή (την οποία οι Ιταλοί κατάφεραν και κράτησαν) χάθηκε, προφανώς στα μαύρα χρόνια της Τουρκοκρατίας.
Να τονίσουμε εδώ ότι οι άνθρωποι της επαρχίας, του οποίους συχνά κοροϊδεύουμε για την προφορά τους, είναι πιο κοντά στην Αρχαιοελληνική προφορά από ό,τι εμείς οι άνθρωποι της πόλεως.
Η Ελληνική γλώσσα επιβλήθηκε αβίαστα (στους Λατίνους) και χάρη στην μουσικότητά της.
Όπως γράφει και ο Ρωμαίος Οράτιος «Η Ελληνική φυλή γεννήθηκε ευνοημένη με μία γλώσσα εύηχη, γεμάτη μουσικότητα».

http://infognomonpolitics.blogspot.com/2019/11/blog-post_173.html
 

kostikas

member
Δημοσιεύσεις
1.448
Μοτοσυκλέτα
Suzuki VStrom 650
Όνομα
Kostas
Η θρυλική ομιλία του Ξενοφώντος Ζολώτα στα Αγγλικά, χρησιμοποιώντας μόνο ελληνικές λέξεις.
«It is Zeus’ anathema on our epoch…»


«Kyrie, I eulogize the archons of the Panethnic Numismatic Thesaurus and the Oecumenical Trapeza for the orthodoxy of their axioms methods and policies, although there is an episode of cacophony of the Trapeza with Hellas. With enthusiasm we dialogue and synagonize at the synods of our didymous Organizations in which polymorphous economic ideas and dogmas are analyzed and synthesized. Our critical problems such as the numismatic plethora generate some agony and melancholy. This phenomenon is charateristic of our epoch. But, to my thesis we have the dynamism to program therapeutic practices as a prophylaxis from chaos and catastrophe. In parallel a panethnic unhypocritical economic synergy and harmonization in a democratic climate is basic. I apologize for my eccentric monologue. I emphasize my eucharistia to your Kyrie to the eugenic and generous American Ethnos and to the organizers and protagonists of this Ampitctyony and the gastronomic symposia».

Αν και μίλησε στα «ελληνικά» τον αντελήφθησαν οι πάντες. Ίσως επειδή και το ακροατήριο είχε υψηλή γνώση της αγγλικής και πολλοί είχαν διδαχθεί αρχαία στο σχολείο τους. Το τέλος της ομιλίας προκάλεσε παρατεταμένο χειροκρότημα και ανυπόκριτο θαυμασμό, ενώ πολλές εφημερίδες των ΗΠΑ, του αφιέρωσαν τίτλους στην πρώτη σελίδα.

Το κείμενο της δεύτερης ομιλίας είναι το ακόλουθο:


Kyrie, It is Zeus’ anathema on our epoch for the dynamism of our economies and the heresy of our economic methods and policies that we should agonize the Scylla of numismatic plethora and the Charybdis of economic anaemia. It is not my idiosyncrasy to be ironic or sarcastic, but my diagnosis would be that politicians are rather cryptoplethorists. Although they emphatically stigmatize numismatic plethora, they energize it through their tactics and practices. Our policies have to be based more on economic and less on political criteria. Our gnomon has to be a metron between political, strategic and philanthropic scopes. Political magic has always been anti-economic. In an epoch characterized by monopolies, oligopolies, monophonies, monopolistic antagonism and polymorphous inelasticities, our policies have to be more orthological. But this should not be metamorphosed into plethorophobia, which is endemic among academic economists. Numismatic symmetry should not hyper-antagonize economic acme. A greater harmonization between the practices of the economic and numismatic archons is basic. Parallel to this, we have to synchronize and harmonize more and more our economic and numismatic policies panethnically. These scopes are more practicable now, when the prognostics of the political and economic barometer are halcyonic. The history of our didymus organizations in this sphere has been didactic and their gnostic practices will always be a tonic to the polyonymous and idiomorphous ethnical economies. The genesis of the programmed organization will dynamize these policies. Therefore, I sympathize, although not without criticism on one or two themes, with the apostles and the hierarchy of our organs in their zeal to program orthodox economic and numismatic policies, although I have some logomachy with them. I apologize for having tyrannized you with my Hellenic phraseology. In my epilogue, I emphasize my eulogy to the philoxenous autochthons of this cosmopolitan metropolis and my encomium to you, Kyrie, and the stenographers.

Με δεδομένο το υψηλό επίπεδο του κοινού στο οποίο απευθυνόταν ο Ξενοφών Ζολώτας, το εγχείρημα ήταν εξαιρετικά εύστοχο και αντάξιο της διάνοιας για την οποία φημιζόταν ο ίδιος. Οι λόγοι του είναι κάθε άλλο παρά κενοί περιεχομένου, ενώ ταυτόχρονα έχουν ύφος εύστοχο και πνευματώδες, καθώς θίγει σημαντικά οικονομικά ζητήματα. Στην πρώτη ομιλία ζητεί διεθνή εναρμόνιση και συνέργειες για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, ενώ στη δεύτερη περιγράφει γλαφυρά τα προβλήματα που αναδύονται από την ταυτόχρονη συνύπαρξη «της Σκύλλας του πληθωρισμού και της Χάρυβδης της οικονομικής ύφεσης». Δείτε στο τέλος της δεύτερης ομιλίας ότι δεν παραλείπει να μνημονεύσει ακόμη και τους στενογράφους που θα βασανίζονταν ατελείωτα να καταγράψουν τον λόγο του! Η λέξη «stenographer» εξ άλλου είναι κι αυτή ελληνική!


https://www.mixanitouxronou.gr/i-th...anglika-chrisimopiontas-mono-ellinikes-lexis/
Τι ωραία πράγματα μαθαίνει κανείς!
Μπράβο Κώστα.

Σε ευχαριστώ Νικόλα,
Όσο ζούμε μαθαίνουμε, φτάνει να έχουμε ανοιχτούς ορίζοντες και τον ελάχιστο εγωισμό για να αποδεχθούμε την γνώση που μας δίδεται από κάποιον άλλο.
 

duke200

member
Δημοσιεύσεις
1.310
Ηλικία
44
Όνομα
Alex
Για να συμφωνήσει η βαρυτική θεωρία του Αϊνστάιν με την κβαντική φυσική θα πρέπει να δεχθούμε 11 διαστάσεις, πολυ περισσότερες απο τις 4 (3 του χώρου και 1 ο χρονος) που αντιλαμβανομαστε. Αυτά εξηγεί η θεωρία του πολυσυμπαντος των χορδών και μεμβρανών:


Sent from my ASUS_X00HD using Tapatalk
 

karellen

old member
Δημοσιεύσεις
5.409
Ηλικία
61
Μοτοσυκλέτα
Honda DAX 72 Τρου Αντβέ
Όνομα
Νίκος
Περιοχή
Καλαμάτα
Michio Kaku επιφανής επιστήμων αλλά και γλαφυρότατος συγγραφέας.
Έχω το 'Παράλληλοι Κόσμοι' πολύ αξιόλογο βιβλίο.

Ωραίο βιντεάκι Αλέξη!
 

kostikas

member
Δημοσιεύσεις
1.448
Μοτοσυκλέτα
Suzuki VStrom 650
Όνομα
Kostas
Michio Kaku επιφανής επιστήμων αλλά και γλαφυρότατος συγγραφέας.
Έχω το 'Παράλληλοι Κόσμοι' πολύ αξιόλογο βιβλίο.

Ωραίο βιντεάκι Αλέξη!

Μου θύμησες τον Carl Sagan... Giving
 

karellen

old member
Δημοσιεύσεις
5.409
Ηλικία
61
Μοτοσυκλέτα
Honda DAX 72 Τρου Αντβέ
Όνομα
Νίκος
Περιοχή
Καλαμάτα
Μου θύμησες τον Carl Sagan... Giving
Οh yes!
Αυτό είναι το ¨Στοιχειωμένος Κόσμος' Κώστα το πέτυχα ένα καλοκαίρι από κ*λοφαρδία σε ένα πάγκο πλανόδιου στη Ναυαρίνου, κρυμμένο ανάμεσα σε αριστουργήματα όπως 'Γιατί οι Τοξότες δεν είναι καλοί εραστές' ή 'ο Μάκης Πετρετζίκης μαγειρεύει κολοκυθοκορφάδες' και 'η κρυφή ζωή της Τατιάνας Στεφανίδου'!

IMG_20180930_151503.jpg
 

kostikas

member
Δημοσιεύσεις
1.448
Μοτοσυκλέτα
Suzuki VStrom 650
Όνομα
Kostas
Οh yes!
Αυτό είναι το ¨Στοιχειωμένος Κόσμος' Κώστα το πέτυχα ένα καλοκαίρι από κ*λοφαρδία σε ένα πάγκο πλανόδιου στη Ναυαρίνου, κρυμμένο ανάμεσα σε αριστουργήματα όπως 'Γιατί οι Τοξότες δεν είναι καλοί εραστές' ή 'ο Μάκης Πετρετζίκης μαγειρεύει κολοκυθοκορφάδες' και 'η κρυφή ζωή της Τατιάνας Στεφανίδου'!

View attachment 13289

Το είχα διαβάσει αρκετά παλιά, εξαιρετικό πραγματικά, αν και θυμάμαι αρκετά είναι από τα σπάνια κατανοητά βιβλία σκεπτικισμού.
Αν και πάνω στο σκεπτικό του σε μερικά πράγματα έχω άλλη μια άλλη άποψη. Εσύ τι λές?
 

karellen

old member
Δημοσιεύσεις
5.409
Ηλικία
61
Μοτοσυκλέτα
Honda DAX 72 Τρου Αντβέ
Όνομα
Νίκος
Περιοχή
Καλαμάτα
Πάνε χρόνια που το διάβασα και δεν μπορώ να εμβαθύνω σε λεπτομέρειες.Σε ποιο κομμάτι απ' αυτά που εστιάζει αναφέρεσαι? Πάντως στο θέμα της θρησκείας υπάρχει και το λεπτομερές 'Η περί Θεού αυταπάτη' του Ρίτσαρντ Ντώκινς.
 

kostikas

member
Δημοσιεύσεις
1.448
Μοτοσυκλέτα
Suzuki VStrom 650
Όνομα
Kostas
Πάνε χρόνια που το διάβασα και δεν μπορώ να εμβαθύνω σε λεπτομέρειες.Σε ποιο κομμάτι απ' αυτά που εστιάζει αναφέρεσαι? Πάντως στο θέμα της θρησκείας υπάρχει και το λεπτομερές 'Η περί Θεού αυταπάτη' του Ρίτσαρντ Ντώκινς.

Δυστυχώς δεν το έχω στην βιβλιοθήκη μου και εγώ δεν μπορώ να πώ ότι θυμάμαι πολλά αλλά όμως θυμάμαι το χαρακτηριστικό κομμάτι περί αμφισβήτησης απόψεων των ειδικών - αυθεντιών. Η γνώμη μου είναι ότι πρέπει να την σεβαστώ και για να την αμφισβητήσω θε πρέπει να παρέχω τα ανάλογα αντίβαρα της άποψης μου (οπότε μιλάμε για μεγάλα κοχονες).
Το άλλο που γράφεις δεν το έχω διαβάσει καθόλου, δεν το γνωρίζω.
 

angelthing

member
Δημοσιεύσεις
1.666
Μοτοσυκλέτα
F700GS, CRF300L
Όνομα
Angelos
Πράγματι ο Kaku έχει προσφέρει πολλά στην προσπάθεια κατανόησης των σύγχρονων επιστημονικών ιδεών από το ευρύτερο κοινό.
Απλά στο θέμα των χορδών, όπως είναι και αναμενόμενο άλλωστε από όλους όσους έχουν αφιερώσει σημαντικό μέρος της ερευνητικής τους δραστηριότητας για χρόνια, τείνει να είναι λίγο πιο ρομαντικός παρά απόλυτα ορθολογιστής. Η πλέον μοντέρνα έκφανση της θεωρίας, δεν έχει καταφέρει να παράξει ίχνος πρόβλεψης το οποίο να μπορεί να ελεγχθεί πειραματικά. Η μαθηματική δομή της καθώς και η εννοιολογική της κλίμακα είναι εκπληκτικές και ουσιαστικά όλοι οι ερευνητές θα ήθελαν να αντιπροσωπεύει έστω και μερικά μια βαθύτερη αλήθεια για τον φυσικό κόσμο. Απλά δεν είναι κανείς σε θέση όχι μόνο να αποδείξει κάτι ανάλογο αλλά να προσφέρει ακόμα και σοβαρές ενδείξεις γι αυτό.

Επί τη ευκαιρία, το θέμα των πολλαπλών διαστάσεων έχει ξεκινήσει από την εποχή της ειδικής σχετικότητας και τον Minkowski, επεκτάθηκε από τον Kaluza στην προσπάθειά του να ενοποιήσει βαρύτητα και ηλεκτρομαγνητισμό για να καταλήξει σήμερα μέσω της θεωρίας χορδών να προσφέρει ουσιαστικά σε μαθηματικό επίπεδο τους απαραίτητους "βαθμούς ελευθερίας" της υποψήφιας αυτής ως θεωρίας των Πάντων. Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι ο περιορισμός στον ανώτατο αριθμό των 11 διαστάσεων ουσιαστικά προϋποθέτει την ύπαρξη μιας μορφής συμμετρίας μεταξύ διαφορετικών ειδών σωματιδίων βάσει της ιδιο-περιστροφής τους, της Υπερ-συμμετρίας, η οποία επίσης δεν έχει παρατηρηθεί πειραματικά μέχρι σήμερα.

PS: Για όποιον ενδιαφέρεται περαιτέρω για θέματα χορδών και δη στα ελληνικά, καλό βιβλιαράκι είναι το "Μικρό βιβλίο της θεωρίας χορδών" του Steven Grubser από τις πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης. Η παρουσίαση είναι εκλαϊκευμένη, χωρίς μαθηματικά.
 
Τελευταία επεξεργασία:

angelthing

member
Δημοσιεύσεις
1.666
Μοτοσυκλέτα
F700GS, CRF300L
Όνομα
Angelos

karellen

old member
Δημοσιεύσεις
5.409
Ηλικία
61
Μοτοσυκλέτα
Honda DAX 72 Τρου Αντβέ
Όνομα
Νίκος
Περιοχή
Καλαμάτα
Θα το διαβάσω με την ησυχία μου το βράδυ.
 

Pan-dvs

well know member
Δημοσιεύσεις
15.477
Περιοχή
Ιωαννινα
Μοτοσυκλέτα
Gs 1200
Όνομα
Πανος
Περιοχή
Ιωαννινα
Άρθρο από το 2003 σχετικά με την ελεγχόμενη πυρηνική σύντηξη. Προφανώς υπάρχουν ορισμένες εξελίξεις από τότε αλλά η βασική ιδέα παραμένει .....

https://www.dropbox.com/s/7qzgy69cnzcs5ar/fusion_periskopio.pdf?dl=0

Και για πες μας με δυο λογια ποια τα ωφελη μας απο την πυρηνικη συντηξη στην πραξη?
 

angelthing

member
Δημοσιεύσεις
1.666
Μοτοσυκλέτα
F700GS, CRF300L
Όνομα
Angelos
Και για πες μας με δυο λογια ποια τα ωφελη μας απο την πυρηνικη συντηξη στην πραξη?

Εφόσον το προσδιορίζεις στο πρακτικό ενδιαφέρον δεν θα αναφερθούμε στα οφέλη της βασικής έρευνας της δυναμικής πλάσματος ......

Πρακτικά οφέλη στη θεωρία:
  • Ουσιαστικά χωρίς όριο πηγή ενέργειας - για τις σημερινές ενεργειακές ανάγκες της ανθρωπότητας, οι οποίες όμως και λόγω της αλματώδους τεχνολογικής ανάπτυξης που θα οδηγήσει η τεχνολογία ελεγχόμενης σύντηξης αναμένεται να αυξηθούν εκθετικά -
  • Το πυρηνικό καύσιμο σύντηξης υπάρχει στη φύση ή μπορεί να μορφοποιηθεί εύκολα και σε μεγάλες ποσότητες (ανάλογα με τη λεπτομερή αρχική σύσταση του πλάσματος που θα χρησιμοποιηθεί τελικά)
  • Η διαδικασία δεν παράγει υποπροϊόντα που να αποτελούν μεγάλο και εκτενή κίνδυνο για το ανθρώπινο οικοσύστημα αλλά και το φυσικό περιβάλλον γενικότερα, σε αντίθεση με τη μη ελεγχόμενη σύντηξη της βόμβας υδρογόνου που μορφοποιεί ραδιενεργά κατάλοιπα
  • Ουσιαστικά η ελεγχόμενη σύντηξη έχει χαιρετιστεί ως "ενεργειακή πανάκεια" για ολόκληρη την ανθρωπότητα
Πρακτικά οφέλη στην πράξη:
  • Όπως συμβαίνει και με όλα τα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας στον εκάστοτε τομέα, η εκμετάλλευση της ελεγχόμενης σύντηξης ανάγεται στις πολυεθνικές στον τομέα της ενέργειας οι οποίες χρηματοδοτούν, επενδύουν και ως ένα βαθμό ελέγχουν τις σχετικές εξελίξεις διεθνώς. Οι κρατικοί και διακρατικοί ερευνητικοί οργανισμοί παρουσιάζονται ως διαχειριστές αλλά ως γνωστόν αυτό είναι αρκετά "βιτρίνα" επί της ουσίας
  • Οι χώρες και οι οργανισμοί / εταιρείες υψηλής τεχνολογίας θα αποκτήσουν έναν ισχυρό μηχανισμό ελέγχου προς τρίτες χώρες και πληθυσμό ο οποίος θα πρέπει να αγοράζει της παραγόμενη αυτή ενέργεια αν θέλει να έχει την οικονομική ανάπτυξη την οποία συνεπάγεται το ενεργειακό πλεόνασμα. Ουσιαστικά δηλαδή, οι φορείς της τεχνολογία θα ελέγχουν τους υπόλοιπους, καθώς πρόκειται για κάτι που αρχικά τουλάχιστον δεν θα είναι εύκολο (ή ασφαλές) για παραγωγή από όλους
  • Τα διαθέσιμα ποσά ενέργειας για όλο τον πλανήτη θα είναι πλέον ιδιαίτερα μεγάλα, η διαθεσιμότητά τους όμως δεν θα είναι ελεύθερη, οπότε για την καθημερινότητα του μέσου ανθρώπου στον κόσμο δεν βλέπω να αλλάζει κάτι. Σίγουρα δεν πρόκειται να δούμε, άφθονη δωρεάν ενέργεια για όλους .......
  • Σε καθολικό πάντως επίπεδο και πέρα από τη χρηματική διαχείριση της υπόθεσης, σε ένα μικρό σχετικά βάθος χρόνου η ελεγχόμενη πυρηνική σύντηξη θα οδηγήσει σε ανάπτυξη την τεχνολογία καθώς και τη βιομηχανική παραγωγή, τις μεταφορές αλλά και κάθε άλλο ενεργοβόρο κλάδο. Το ποιος θα καρπωθεί τα οφέλη από αυτό, θα φανεί και στην πράξη.
 

Pan-dvs

well know member
Δημοσιεύσεις
15.477
Περιοχή
Ιωαννινα
Μοτοσυκλέτα
Gs 1200
Όνομα
Πανος
Περιοχή
Ιωαννινα
Εφόσον το προσδιορίζεις στο πρακτικό ενδιαφέρον δεν θα αναφερθούμε στα οφέλη της βασικής έρευνας της δυναμικής πλάσματος ......

Πρακτικά οφέλη στη θεωρία:
  • Ουσιαστικά χωρίς όριο πηγή ενέργειας - για τις σημερινές ενεργειακές ανάγκες της ανθρωπότητας, οι οποίες όμως και λόγω της αλματώδους τεχνολογικής ανάπτυξης που θα οδηγήσει η τεχνολογία ελεγχόμενης σύντηξης αναμένεται να αυξηθούν εκθετικά -
  • Το πυρηνικό καύσιμο σύντηξης υπάρχει στη φύση ή μπορεί να μορφοποιηθεί εύκολα και σε μεγάλες ποσότητες (ανάλογα με τη λεπτομερή αρχική σύσταση του πλάσματος που θα χρησιμοποιηθεί τελικά)
  • Η διαδικασία δεν παράγει υποπροϊόντα που να αποτελούν μεγάλο και εκτενή κίνδυνο για το ανθρώπινο οικοσύστημα αλλά και το φυσικό περιβάλλον γενικότερα, σε αντίθεση με τη μη ελεγχόμενη σύντηξη της βόμβας υδρογόνου που μορφοποιεί ραδιενεργά κατάλοιπα
  • Ουσιαστικά η ελεγχόμενη σύντηξη έχει χαιρετιστεί ως "ενεργειακή πανάκεια" για ολόκληρη την ανθρωπότητα
Πρακτικά οφέλη στην πράξη:
  • Όπως συμβαίνει και με όλα τα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας στον εκάστοτε τομέα, η εκμετάλλευση της ελεγχόμενης σύντηξης ανάγεται στις πολυεθνικές στον τομέα της ενέργειας οι οποίες χρηματοδοτούν, επενδύουν και ως ένα βαθμό ελέγχουν τις σχετικές εξελίξεις διεθνώς. Οι κρατικοί και διακρατικοί ερευνητικοί οργανισμοί παρουσιάζονται ως διαχειριστές αλλά ως γνωστόν αυτό είναι αρκετά "βιτρίνα" επί της ουσίας
  • Οι χώρες και οι οργανισμοί / εταιρείες υψηλής τεχνολογίας θα αποκτήσουν έναν ισχυρό μηχανισμό ελέγχου προς τρίτες χώρες και πληθυσμό ο οποίος θα πρέπει να αγοράζει της παραγόμενη αυτή ενέργεια αν θέλει να έχει την οικονομική ανάπτυξη την οποία συνεπάγεται το ενεργειακό πλεόνασμα. Ουσιαστικά δηλαδή, οι φορείς της τεχνολογία θα ελέγχουν τους υπόλοιπους, καθώς πρόκειται για κάτι που αρχικά τουλάχιστον δεν θα είναι εύκολο (ή ασφαλές) για παραγωγή από όλους
  • Τα διαθέσιμα ποσά ενέργειας για όλο τον πλανήτη θα είναι πλέον ιδιαίτερα μεγάλα, η διαθεσιμότητά τους όμως δεν θα είναι ελεύθερη, οπότε για την καθημερινότητα του μέσου ανθρώπου στον κόσμο δεν βλέπω να αλλάζει κάτι. Σίγουρα δεν πρόκειται να δούμε, άφθονη δωρεάν ενέργεια για όλους .......
  • Σε καθολικό πάντως επίπεδο και πέρα από τη χρηματική διαχείριση της υπόθεσης, σε ένα μικρό σχετικά βάθος χρόνου η ελεγχόμενη πυρηνική σύντηξη θα οδηγήσει σε ανάπτυξη την τεχνολογία καθώς και τη βιομηχανική παραγωγή, τις μεταφορές αλλά και κάθε άλλο ενεργοβόρο κλάδο. Το ποιος θα καρπωθεί τα οφέλη από αυτό, θα φανεί και στην πράξη.

Αρα μιλαμε για την πλεον πρασσινη και φθηνη ενεργεια,την οποια αν δεν διαχειριστουμε σωστα μπορει και να μας γυρισει καπακι.
 

Coyote

member
Δημοσιεύσεις
866
Μοτοσυκλέτα
Βαρκαντέρο
Όνομα
Τάσος
Περιοχή
Αθήνα
Τα απόβλητα μπορεί να εκτοξεύονται στο διάστημα εκτός του ηλιακού μας συστήματος και να μην θάβονται στην γη και τους ωκεανούς.

Ντάξει δεν το λες και φθηνό... θέλει πολλά μέτρα ασφαλείας και υποδομές.
 

Pan-dvs

well know member
Δημοσιεύσεις
15.477
Περιοχή
Ιωαννινα
Μοτοσυκλέτα
Gs 1200
Όνομα
Πανος
Περιοχή
Ιωαννινα
Τα απόβλητα μπορεί να εκτοξεύονται στο διάστημα εκτός του ηλιακού μας συστήματος και να μην θάβονται στην γη και τους ωκεανούς.

Ντάξει δεν το λες και φθηνό... θέλει πολλά μέτρα ασφαλείας και υποδομές.

  • Η διαδικασία δεν παράγει υποπροϊόντα που να αποτελούν μεγάλο και εκτενή κίνδυνο για το ανθρώπινο οικοσύστημα αλλά και το φυσικό περιβάλλον γενικότερα, σε αντίθεση με τη μη ελεγχόμενη σύντηξη της βόμβας υδρογόνου που μορφοποιεί ραδιενεργά κατάλοιπα
  • Ουσιαστικά η ελεγχόμενη σύντηξη έχει χαιρετιστεί ως "ενεργειακή πανάκεια" για ολόκληρη την ανθρωπότητα
 
Top Bottom