Σκέψεις για την ταξιδιωτική φωτογραφία

User K

new member
Δημοσιεύσεις
0
Σκέψεις για την ταξιδιωτική φωτογραφία
Κάποτε πίστευα ότι η ταξιδιωτική φωτογραφία είναι να πας ταξίδι πχ και γυρνώντας να φωτογραφίζεις ως τουρίστας ότι σου κάνει κούκου.
Οποία πλάνη…
Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι ταξιδεύουν με σκοπό να βγάλουν φωτογραφίας. Εστιάζουν δηλαδή όλη τους την προσοχή στη φωτογράφιση. Πολύ μακριά απ αυτό που κάνω εγώ δηλαδή.
Επενδύουν σε εξοπλισμούς πανάκριβους και έχουν μαγικά αποτελέσματα.

http://www.loukashapsis.gr/

Ανάμεσα λοιπόν σ αυτούς είναι και οι φωτογράφοι τοπίου.

http://konstantinosvasilakis.com/

Ξεχωριστή κατάσταση αυτοί, μια κατηγορία μόνοι τους. Περιμένουν ώρες μπορεί και μέρες να βγάλουν τη φωτογραφία όπως τη θέλουν.
Άντε τώρα να θες να βγάλεις χιλιόμετρα και να κυνηγάς το σωστό φως.
Αυτό που κάνουμε εμείς φυσικά ουδεμία σχέση με τα παραπάνω.
Εμείς στις βόλτες μας φωτογραφίζουμε αναμνηστικές πιο πολύ φωτογραφίες από μέρη και ανθρώπους που αγαπήσαμε. Συχνά και φαί.
Όλο αυτό φυσικά ουδεμία σχέση με την καλλητεχνική φωτογραφία αλλά σίγουρα μπορούν να γίνουν βελτιώσεις.
Πάντα στη φωτογραφία μπορούν να υπάρξουν βελλτιώσεις. Το θέμα είναι να ξέρεις ποιές....
Αν κάποιος αφιερώσει λίγο χρόνο παραπάνω για την φωτογραφία (εκτώς σμαρτ φον) θα δει τα μέρη που πήγε με άλλο μάτι.
 

User V

Μαθουσάλας member
Δημοσιεύσεις
12.090
Αν κάποιος αφιερώσει λίγο χρόνο παραπάνω για την φωτογραφία (εκτώς σμαρτ φον) θα δει τα μέρη που πήγε με άλλο μάτι.
Νομίζω ότι όλα έχουν να κάνουν με το άλλο μάτι.
Το "ψαγμένο".
Αυτό που για ώρα/ώρες θα καθήσει απέναντι από ένα άγαλμα,εναν πίνακα,μια φωτογραφία,ένα τοπίο κλπ..
Είναι μια μορφή εσωτερικής αναζήτησηε,γαλήνης,"μπόρας" γενικότερα επικοινωνίας.
Αν κάποιος αναρωτιέται τι μας λέει ο Δημητρης,ας θυμηθεί τη στιγμές που ήταν απέναντι από τον άνθρωπο του κι απλώς τον κοίταζε.Του "μιλουσε" βουβός ή βουβή παρατηρώντας την/τον.Τον θαυμασμό,Τον έρωτα,Την αγάπη που ένοιωθε μέσα του.
Κάτι ανάλογο είναι αυτή η "ματιά".
 

Pan-dvs

well know member
Δημοσιεύσεις
15.483
Περιοχή
Ιωαννινα
Μοτοσυκλέτα
Gs 1200
Όνομα
Πανος
Περιοχή
Ιωαννινα
Μηχανη και τελεια φωτογραφια δεν πανε μαζι Νικολα.

Η φωτογραφια θελει τον χρονο της,οχι για να βγει σωστη,αλλα για να βγαλει αυτο που πραγματικα θελει ο φωτογραφος.Οταν καβαλαμε την μηχανη μας τρεχει ο χρονος πολλες φορες,οποτε βγαζουμε καποιες στο ποδι.

Σιγουρα δεν ειναι αψογες,μας δινεται ομως η ευκαιρια να δουμε αργοτερα πραγματα που δεν ειχανε προσεξει πανω στην φουρια μας.

Αφου βγαζουμε που βγαζουμε φωτοφραφιες,μερικες απλες συμβουλες για να γινουμε καπως καλυτεροι,δεν θα ητανε ασχημες.Οποιος μπορει να βοηθησει,οχι ομως δινοντας καποιο link,ας το κανει.
 

esel

Μαθουσάλας member
Δημοσιεύσεις
17.145
Περιοχή
μαγευτική Μεσογειων (Αθήνα)
Μοτοσυκλέτα
BMW GS1200 ADV LC
Όνομα
Στελιος Τζιανετοπουλος
Περιοχή
μαγευτική Μεσογειων (Αθήνα)
παντως να ριξω την μπηχτή μου
δικές μου φωτογραφιες τουλάχιστον απο φαγητά δεν θα δειτε ..... και σιχαινομαι.... και το θεωρω αισχρό και αντιανθρωπιστικο...... συνάμα ομωε και κομπλεξικό...περισσότερα σε καφε και σε κατ ιδιαν συζήτηση....
 

Akis69

member
Δημοσιεύσεις
650
Ηλικία
36
Περιοχή
πατρα
Μοτοσυκλέτα
dl 650
Όνομα
Άκης
Νίκο,μιας και ασχολείσαι με το άθλημα,θες να μας πεις 2-3 tips & tricks για κάποιον που θέλει να βγάλει μερικές όμορφες φωτογραφίες με μια απλή φωτογραφική μηχανή;
Πολύ θα ήθελα να πάρω κάποια στιγμή μια dslr αλλα θέλει χρήμα και χρόνο να ασχοληθώ και στο άμεσο μέλλον το βλέπω δυσκολο
 

VKon

GS is a great way to spend time on the roads
Δημοσιεύσεις
1.339
Ηλικία
56
Περιοχή
Καβάλα
Μοτοσυκλέτα
F 800 GS
Όνομα
Κώστας
Περιοχή
Καβάλα
Καλημέρα, το πιο απλό τιπ στη φωτογράφιση γενικά είναι ο κανόνας των 3/3.
Στις περισσότερες φωτογραφικές μηχανές υπάρχει ρύθμιση που όταν φωτογραφίζεις, την οθόνη σου την χωρίζει σε 9 κομμάτια 3 άκρη 3 μεσαία 3 άκρη ως προς το ύψος και το πλάτος.



Το θέμα που θέλουμε να φωτογραφίσουμε το τοποθετούμε στο ένα από τα δύο άκρα του πλάτους ή του ύψους και ποτέ στο κέντρο. Με αυτόν τον τρόπο προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μια ιστορία π.χ. βλέπουμε φώτο από μικρά γραφικά χωριά με ένα ποτάμι που σε βάζει στο τριπάκι να τα επισκεφτείς, ο λόγος που γίνεται είναι ότι σου δημιουργεί την απορία που οδηγεί αυτό το ποτάμι και θες να ανακαλύψεις και άλλες όμορφες εικόνες. Αν παρατηρήσετε θα δείτε ότι το ποτάμι είναι η στην μια άκρη ή στην άλλη.

Αυτό που είναι βασικό επίσης είναι η έκθεση του φωτός. Πρέπει να πειραματιστείς λίγο. Στα περισσότερα κινητά υπάρχει αυτή η ρύθμιση. Όσο πιο πολύ φως παίρνει ο αισθητήρας τόσο πιο φωτεινή βγαίνει η φωτογραφία.

Χρησιμοποιούμε φλας την ημέρα ειδικά όταν βγάζουμε πρόσωπα και όχι την νύχτα (αυτό αφορά αν έχεις DSLR)

Να γνωρίζουμε όλοι ότι η φωτογραφία την ημέρα είναι πιο δύσκολη από ότι την νύχτα.
Καλό θα είναι να μπορείς να παρακολουθήσεις ένα σεμινάριο φωτογραφικό. Ως συνήθως υπάρχουν φωτογραφικοί όμιλοι σε κάθε νομό που με πολύ χαμηλό κόστος θα σε μυήσουν στην τέχνη της φωτογραφίας.

GS is a great way to spend a lot of time on the road
 
Τελευταία επεξεργασία:

Ilias vara

wolf
Δημοσιεύσεις
2.881
Περιοχή
θεσσαλονικη
Μοτοσυκλέτα
VARADERO MK3
Όνομα
ΗΛΙΑΣ
Περιοχή
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΣΕΡΡΕΣ
Η φωτογράφιση με DSLR μηχανη δεν είναι εύκολη
Εκτός αν την πάρεις και την βάλεις στο αυτόματο
Θέλει να μάθεις πολλά
Να ψαχτείς αρκετά
Να διαβάσεις

Κτλ κτλ

Εγώ. Μετά από 1.1/2 χρόνο με την DSLR
Ακόμη προσπαθώ να βγάλω την πρώτη σωστή φωτογραφία μουYes
 

VKon

GS is a great way to spend time on the roads
Δημοσιεύσεις
1.339
Ηλικία
56
Περιοχή
Καβάλα
Μοτοσυκλέτα
F 800 GS
Όνομα
Κώστας
Περιοχή
Καβάλα
Η φωτογραφία θέλει πειραματισμούς, διάβασμα και διάθεση να ασχοληθείς και πολύ περισσότερο αν διαθέτεις μία DSLR με τις ρυθμίσεις πρακτικά να είναι πάρα μα πάρα πολλές, βέβαια και πολλές compact σου παρέχουν δυνατότητες ρυθμίσεων.

Βέβαια η ματιά του φωτογράφου είναι το σημαντικότερο σε ένα πλάνο απλά ο εξοπλισμός βοηθάει στο καλύτερο αποτέλεσμα.

ένα καλός μπούσουλας για να πειραματιστεί ο καθένας μας είναι να κατεβάσουμε το ebook.
 
Τελευταία επεξεργασία:

Carduelis

new member
Δημοσιεύσεις
208
Ηλικία
63
Όνομα
Νότης Καλτσάς
Πιστεύω οτι δεν είναι απαγορευτικό να βγάζεις χιλιόμετρα και μαζί μ αυτά και μερικές προσεγμένες φωτο σε μια εκδρομή.
Κατ αρχάς δεν είναι απαραίτητη η dslr μηχανή (αυτή που αλλάζεις φακούς), μπορεί να υπερτερεί σε κάποιες καταστάσεις αλλά έχει κόστος, βάρος και όγκο και είναι δύσκολο να ξεπεζεύεις, να βγάζεις κράνος και γάντια για να φωτογραφίσεις. Ακομα και ένα σύγχρονο κινητό μπορεί να βγάλει όμορφες φωτο, αρκεί να δώσεις λίγη προσοχή και βέβαια είτε dslr, είτε απλή μηχανή, είτε κινητό θα πρέπει να διαβάσεις κάποτε και το ρημαδομάνιουαλ. Bcdefgh
 

Carduelis

new member
Δημοσιεύσεις
208
Ηλικία
63
Όνομα
Νότης Καλτσάς
Μερικές πολύ βασικές αρχές στη φωτογράφιση motoβόλτας για τα δικά μου γούστα, που μου αρέσει να τηρώ, είναι:
1/ να μην βγάζω φαγητά και ταβερνομαχίες. Οχι που είμαι αδύνατος, αλλά με χαλάει πιά να πηγαίνουμε λιγότερες βόλτες από παλιά και να βγάζουμε 20 φωτο εκ των οποίων οι 5 είναι στο σημειο συνάντησης και οι άλλες 15 φαγητά και φάτσες μπουκωμένες με μεζεδάκια. Μπορείς όμως πάντα να περιγράψεις το φαγοπότι με λόγια
2/ μια βολτίτσα στον προορισμό σου με τα πόδια (15-30 λεπτων) είναι ευκαιρία να φωτογραφίσεις 3-4 ομορφιές ή συνεπιβάτες που κάνουν και κάτι άλλο εκτός από το να τρώνε
3/ δεν είναι αμαρτία να σταματήσεις στη διαδρομή και να τραβήξεις 3-4 φωτογραφίες από εναν όμορφο δρόμο ή κάτι που σου άρεσε. Αυτός είναι κι ένας απ τους λόγους που δεν ακολουθώ πλέον κομβόι μηχανών αλλά πηγαίνω σόλο τη διαδρομή. Υπάρχουν και τα σημεία συνάντησης που θα βρεθεις με την υπόλοιπη παρέα.
4/ δεν βγάζω φωτο ή καλύτερα, δεν ποστάρω φωτο, που έχω πιάσει έναν φίλο σε άβολη στιγμή. Δώστε την ευκαιρία στο "θέμα" να καταλάβει οτι τον φωτογραφίζετε για να πάρει τη πόζα που του αρέσει. Ασχέτως τι λένε, όλοι γουστάρουν να βγαίνουν όμορφοι σε μια φωτογραφία, ειδικά αν ανεβαίνει στο δίκτυο.
5/ είμαι κατά του photoshop με τη λογική να δείχνει ο Βοσκόπουλος πχ εσαεί εικοσάρης, αλλά αξίζει να αφιερώσεις λίγη ώρα για να διορθώσεις μερικά βασικά λάθη στις φωτογραφίες σου δίχως ειδικά προγράμματα και έξοδα, πχ με τον επεξεργαστή φωτογραφίας των windows μπορείς να κάνεις μια σκοτεινή φωτογραφία πιο φωτεινή ή το αντίθετο, να ισιώσεις μια θάλασσα που γέρνει ή να κόψεις ένα άσχετο κομμάτι που ενοχλεί σε μια φωτο.
Το τι κάνει "κλικ" στον καθένα για να πατήσει το κλείστρο της μηχανής είναι μεγάλη κουβέντα, δεν διδάσκεται, έχει να κάνει με την ψυχοσύνθεση και τα γούστα του. Ο καθένας αφιερώνει χρόνο και χρήμα σε κάτι μόνο αν του αρέσει και φυσικά δεν ισχύει οτι μια ακριβή μηχανή βγάζει καλύτερες φωτογραφίες υποχρεωτικά από μια φθηνή.
Αυτό που μπορεί κανείς να μάθει και να διορθώσει όμως είναι τα "λάθη" σε κάποιες φωτο, κάτι για το οποίο όμως χρειάζονται παραδείγματα.
 

Carduelis

new member
Δημοσιεύσεις
208
Ηλικία
63
Όνομα
Νότης Καλτσάς
Θα μπορούσαμε να δούμε μερικά από τα συνηθέστερα λάθη και πως τα διορθώνουμε σε μια φωτογραφία, χρησιμοποιώντας παραδείγματα, από δημοσιευμένες εδώ μέσα φωτο, με την προυπόθεση οτι δεν θα παρεξηγηθεί κανένας και εφόσον φυσικά είναι σύμφωνοι και οι υπεύθυνοι του φόρουμ. Δεν υπάρχει άλλωστε σωστό και λάθος σε κάποιον που αποτυπώνει μια στιγμή, όπως του βγήκε και όπως του άρεσε, απλώς κουβέντα από τεχνικής σκοπιάς θα γίνει και μάλιστα από ερασιτέχνη φωτογράφο.

Το συνηθέστερο λάθος είναι ο "ορίζοντας" που γέρνει όπως στην παρακάτω φωτο. Η διόρθωση μπορεί να γίνει πολύ εύκολα στο κομπιούτερ, ενώ υπάρχει σε πολλές συγχρονες φωτογραφικές μηχανές και κινητά η δυνατότητα να προσθέσεις "πλέγμα" στο κάδρο με οριζόντιες και κάθετες γραμμές που βοηθάνε να βρίσκεις τον οριζόντιο ή κάθετο άξονα....

 

Carduelis

new member
Δημοσιεύσεις
208
Ηλικία
63
Όνομα
Νότης Καλτσάς
Σ αυτή τη φωτογραφία που πάρθηκε προφανώς εν κινήσει από τον συνεπιβάτη ή την κάμερα στο κράνος το μάτι (φωτογράφου και θεατή) εστίασε στις μοτοσυκλέτες αλλά αν δεις στο βάθος ο ορίζοντας γέρνει και είναι κρίμα γιατί στο βάθος αλλάζει ο καιρός, φαίνεται το γαλάζιο και με δυό λεπτάκια στον υπολογιστή θα μπορούσε να είχε διορθωθεί...

 

gagarin

new member
Δημοσιεύσεις
471
Περιοχή
Αθηνα
Μοτοσυκλέτα
Kawasaki ZZR1400
Όνομα
Κώστας
παντως να ριξω την μπηχτή μου
δικές μου φωτογραφιες τουλάχιστον απο φαγητά δεν θα δειτε ..... και σιχαινομαι.... και το θεωρω αισχρό και αντιανθρωπιστικο...... συνάμα ομωε και κομπλεξικό...περισσότερα σε καφε και σε κατ ιδιαν συζήτηση....
Συμφωνώ και συμπληρώνω τις ατελείωτες
φωτο-συζητήσεις για ποτο-φαγητά..
 

User K

new member
Δημοσιεύσεις
0
Τώρα που βρήκα λίγο χρόνο.

Κατ αρχήν το θέμα δεν μιλάει για φωτογραφία γενικά αλλά για ταξιδιωτική φωτογραφία.
Με δεδομένο ότι όλοι μας ταξιδεύουμε με μοτοσυκλέτα υπάρχουν και ακόμα περισσότεροι περιορισμοί.
Ας κάνουμε λοιπόν κάτι αυθαίρετο να χωρίσουμε το κομμάτι φωτογραφία σε 3 τομείς
1 εξοπλισμός (φωτογραφικές φακοί κλπ)
2 τεχνική (πως λειτουργούν τα παραπάνω)
3 καλλιτεχνικό κομμάτι

Ο εξοπλισμός λοιπόν.
Λογικά όσο πιο ακριβώς τόσο πιο καλός αλλά εμείς θέλουμε να δούμε τα βασικά.
Ανθεκτικός κατ αρχήν. Με μηχανή θα πας πρέπει ν αντέχει στους κραδασμούς, στη σκόνη και στην υγρασία.
Πρέπει να συνοδευτεί λοιπόν και με μια καλή τσάντα με *****ά τοιχώματα και καλό είναι να μπει ανάμεσα σε ρούχα.
Δεν είναι πολύ έξυπνη ιδέα να έχουμε τη μηχανή πάνω μας γιατί σε περίπτωση ατυχήματος θα μετατραπεί...σε σφυρί.
Εγώ την έχω στο τανκ μπαγκ πάνω από τα αδιάβροχα, μέσα σε *****ή τσάντα. ΑΝ βρέξει πάει βαλίτσα.
Σίγουρα θα πρέπει να υποστηρίζει αρχεία raw (μεγάλα αρχεία που μπορεί να τα επεξεργαστεί κάποιος)
Αν δεν είμαστε σε θέση να επεξεργαστούμε τα αρχεία αυτά ακόμα τραβάμε και τα 2 και κάποια στιγμή μετά θα μάθουμε.
Καλό είναι να αντέχει στο κρύο ή τέλος πάντως να μην την εκθέτουμε γιατί οι μπαταρίες χαιρετάνε.
Κάπως έτσι εξασφαλίζουμε ότι η μηχανή δεν θα γίνει βίδες.
Οι "ναυαρχίδες" όλων των εταιριών για δημοσιογραφική χρήση μας κάνουν και με το παραπάνω αλλά έχουν τα εξής 2 προβλήματα. Κοστίζουν μια περιουσία και είναι μεγάλες σε μέγεθος.
 
Τελευταία επεξεργασία:

User K

new member
Δημοσιεύσεις
0
Οι κατηγορίες φωτογραφικών μηχανών που μας αφορούν είναι οι παρακάτω

-Φωτογραφικές κινητών. Ακούω καλά λόγια αλλά δεν τις χρησιμοποιώ ποτέ. Ας γράψουν άλλoι για αυτές που ξέρουν.

-Compact, παλιά της λέγανε και πόκετ. Βασικά πλεονεκτήματα είναι το μέγεθος και βάρος. Τιμές από λίγες δεκάδες ευρώ έως .... χιλιάρικα.
Υπάρχουν πόκετ για εχτριμ σπορ που είναι αδιάβροχες μέχρι 10 μέτρα βάθος (άρα και στη σκόνη) αντέχουν και πίεση 100 κιλών.
Είναι πολύ καλή επιλογή για να μπεις στο κόσμο της φωτογραφίας και αργότερα αν πάρεις μια πιο καλή την έχεις και για μπακ απ.
Ότι και να πάρεις πρόσεξε 2 πράγματα.
Να υποστηρίζει αρχεία raw
Να μην είναι μόνο αυτόματη ώστε να μπορείς να επέμβεις εσύ.
Οι πόκετ έχουν και μια άλλη ιδιότητα.
Έχουν πολύ καλό βάθος πεδίου, πάει να πει δεν θολώνουν ότι είναι πίσω απ αυτό που φωτογραφίζουμε.

Αυτή της φωτογραφίας 500 πάνω κάτω.
AN σου τη σπάει η γυναίκα της την κοπανάς στο κεφάλι και μετά φωτογραφίζεις τα αίματα.
:p
 
Τελευταία επεξεργασία:

User K

new member
Δημοσιεύσεις
0
-DSLR
Οι βασικές ιδιότητες είναι
* Σκοπεύεις μέσα από το φακό, με την βοήθεια ενός καθρέφτη, και έτσι βλέπεις ακριβώς τi φωτογραφίζεις πολύ γρήγορα (δεν έχει την καθυστέρηση της ηλεκτρονικής οθόνης)
* Μπορείς ν αλλάξεις φακούς και να κάνεις ότι γουστάρεις
Σχεδόν πάντα έχουν και πίσω οθόνη που μπορείς να φωτογραφίσεις απ αυτή αν φοράς κράνος.
Οι δυνατότητες ανάλογα την τιμή είναι απεριόρηστες
Είναι το no1 σύστημα αυτή τη στιγμή αλλά τα... σκας.
Μια καλή DSLR αυτή τη στιγμή μ ένα καλό φακό κοστίζει από 1000 ε
Υπάρχουν 2 τύποι DSLR οι APS-C και οι full frame.
Οι δεύτερες είναι πολύ πιο καλές αλλά κοστίζουν περίπου τριπλάσια χρήματα. ΑΝ τις χρειαστείς ποτε θα το καταλάβεις μόνος σου. :p

 
Τελευταία επεξεργασία:

User K

new member
Δημοσιεύσεις
0
-Mirrorless
Είναι μια πολλά υποσχόμενη νέα κατηγορία που ξεκινά απ την ιδέα του να καταργήσει τον καθρέφτη και στη θέση του να βάλει ηλεκτρονικό σκόπευτρο, με στόχο να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των δύο προηγούμενων κατηγοριών,
Κερδίζει σε ταχύτητα ριπής χάνει στη σκόπευση.
Υπάρχει δυνατότητα ν αλλάξει φακούς, είναι πιο μικρές και πιο ελαφριές απ τις DSPR
Πολλοί λένε ότι αυτό είναι το μέλλον αλλά ακόμα δεν έχουν φτάσει τις δυνατότητες των κορυφαίων DSLR (των άλλων μπορεί να τις έχουν ξεπεράσει)
Πολλοί επαγγελματίες έχουν πάρει τέτοιες τον τελευταίο καιρό και ορειβάτες φωτογράφοι τοπίου.
Τιμές από 500 ευρώ και πάνω
 
Τελευταία επεξεργασία:

User K

new member
Δημοσιεύσεις
0
Μερικά αξεσουάρ που μπορεί να χρειαστούμε
-Λουράκι (συνήθως υπάρχει αλλά μπορεί να βολέψει ένα χεριού)
-Τσάντα (ότι βάλει ο νους)
-'Εξτρα κάρτες μνήμης (ότι βάλει ο νους)
-Εξωτερικό φλας (δεν θα πω τίποτε για αυτό γιατί είναι τεράστιο κεφάλαιο)
-Τρίποδο αν βγάζεις νύχτα ή τοπία
Βασική ιδιότητα ενός τριπόδου είναι η σταθερότητα. Μια και όμως πάμε με μηχανάκι
θα πρέπει αν προσέξουμε και το μέγεθος και το βάρος.
Στη φωτογραφία βλέπουμε το ταξιδιωτικό τρίποδο της Benro (δεν είναι φτηνό)
 
Top Bottom