esel
Μαθουσάλας member
- Δημοσιεύσεις
- 17.165
- Περιοχή
- μαγευτική Μεσογειων (Αθήνα)
- Μοτοσυκλέτα
- BMW GS1200 ADV LC
- Όνομα
- Στελιος Τζιανετοπουλος
- Περιοχή
- μαγευτική Μεσογειων (Αθήνα)
The Visitor’s Experience
Πλησιάζοντας το αποστακτήριο, η πρώτη εικόνα σε μαγνητίζει. Η όψη των λευκών κτιρίων με εμφανείς τις παγόδες και την κόκκινη καμινάδα του και η επιγραφή LAGAVULIN στον μπροστινό φράχτη σε προετοιμάζει για κάτι μοναδικό. Είσαι σίγουρα σε ένα μέρος…ιερό.Η επίσκεψη μου ξεκινάει στο χώρο επισκεπτών όπου βρίσκεται και το κατάστημα πώλησης του αποστακτηρίου και παλαιότερα ήταν το Malt Mill. Οι άνθρωποι του Lagavulin με υποδέχτηκαν με απίστευτη φιλοξενία. Αφού βεβαιώθηκαν ότι είμαι ζεστός και στεγνός μου προσέφεραν ένα δράμι Lagavulin καθώς… “τίποτα καλύτερο για μια κρύα, βροχερή μέρα”.
Αυτό ήταν. Ξέχασα βροχή, κρύο, ταλαιπωρία και “βούτηξα” σε μια μαγευτική θάλασσα αρωμάτων.
Σύντομα ήρθε η ξεναγός μας και αφού μας έκανε μια σύντομη πρώτη ενημέρωση για την ιστορία του Lagavulin μεταφερθήκαμε διαδοχικά στο χώρο πολτοποίησης με το τεράστιο mash tun, στο χώρο ζύμωσης με τα 10 ξύλινα washbacks και στο επιβλητικό δωμάτιο απόσταξης. Δυστυχώς η φωτογραφία δεν επιτρέπεται στους εσωτερικούς χώρους κατά τη συνήθη τακτική της Diageo οπότε δεν έχω πολύ υλικό να μοιραστώ μαζί σας.
Στην αποθήκη με τα βαρέλια που ωριμάζουν θα ακούσουμε την διάσημη ιστορία με το Malt Mill, θα μιλήσουμε για την σημαντικότητα της παλαίωσης στο χαρακτήρα του αποστάγματος και θα κατευθυνθούμε πίσω στο χώρο επισκεπτών όπου θα δοκιμάσουμε μερικά δράμια Lagavulin!
Δοκιμάζουμε το κλασικό 16άρι, το νεοεισεχθέν και εξαιρετικό 8άρι και την ειδική έκδοση distiller’s edition του 2016 που τελείωσε την παλαίωσή της σε βαρέλι από Pedro Ximenez sherry.
Λεπτομέρειες Παραγωγής
• Ιδιοκτήτρια εταιρεία του Lagavulin είναι η Diageo.• To αποστακτήριο παράγει 2,4 εκατομμύρια λίτρα αποστάγματος ετησίως. H τέταρτη μεγαλύτερη παραγωγή στο νησί (πίσω από Caol Ila, Laphroaig, Bunnahabhain).
• Πηγή νερου: H μικρή λίμνη Lochan Sholum που βρίσκεται 3 χλμ βόρεια του αποστακτηρίου.
• Βύνη: 120 τόνοι κριθαριού, καλλιεργημένο στην ηπειρωτική χώρα έρχονται κάθε βδομάδα στο Islay για λογαριασμό του Lagavulin. Βυνοποιούνται στα Port Ellen Maltings στα 35 ppm τύρφης.
• Πολτοποίηση: Στο ατσάλινο Lauter mash tun των τεσσάρων τόνων προστίθεται η αλεσμένη βύνη και ανακατεύεται με ζεστό νερό σε τρεις διαφορετικές παρτίδες θερμοκρασίας, 63 C, 73 C και 83 C.
• Ζύμωση: 21.000 λίτρα wort μεταφέρονται σε ένα από τα 10 ξύλινα washbacks χωρητικότητας 22.000 λίτρων. Προστίθεται ρευστή μαγιά και αφήνεται για τουλάχιστον 55 ώρες ώστε να ζυμωθεί αλκοόλη σε ποσοστό περίπου 8-9%.
• Απόσταξη: Η απόσταξη του wash γίνεται σε τέσσερις παραδοσιακούς χάλκινους άμβυκες, δύο wash stills (πρώτης απόσταξης) 11,000 λίτρων και δύο spirit stills (δεύτερης απόσταξης) 12,500 λίτρων. Το σχήμα τους είναι απλό χωρίς ζώνες αναρροής και με καθοδικό βραχίονα. Ειδικά τα spirit stills, παρότι μεγαλύτερου συνολικού όγκου από τα wash stills, είναι τόσο κοντά και χοντρά που μοιάζουν με αχλάδι. Τα wash stills γεμίζονται στο 95% της χωρητικότητάς τους αφήνοντας ελάχιστα περιθώρια για επαφή του υγρού με το χαλκό. Έτσι, η πρώτη απόσταξη είναι αρκετά γρήγορη με την πλειοψηφία των χημικών ενώσεων να είναι παρούσες στα Low Wines (προϊόν πρώτης απόσταξης). Η δεύτερη απόσταξη, ωστόσο, είναι η πιο αργή στο Islay! Ενώ η πρώτη διαρκεί σχεδόν πέντε ώρες η δεύτερη διαρκεί σχεδόν εννιά! Για την “καρδιά” επιλέγεται ένα αρκετά “ψηλό” μέρος με το πρώτο κόψιμο να γίνεται στους 73 % abv και το δεύτερο στους 63% abv με μέσο όρο το 68% abv.
• Ωρίμανση: Το new make spirit αραιώνεται στους 63,5% βαθμούς και μεταφέρεται στην Γλασκώβη όπου τοποθετείται σε δρύινα βαρέλια πολλαπλών γεμισμάτων (refill) που περιείχαν προηγουμένως bourbon αλλά και σε ορισμένα sherry βαρέλια που κυρίως χρησιμοποιούνται για κάποιες special edition εμφιαλώσεις. Προς τιμήν του, το Lagavulin, παραδέχεται ότι η ωρίμανση γίνεται στην ηπειρωτική Σκωτία και όχι στο Islay.
Χαρακτήρας
Πολλά χαρακτηριστικά της παραγωγής του Lagavulin παίζουν το ρόλο τους στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του.Η βύνη στα 35 ppm φαινολών θεωρείται μεγάλη ποσόστωση αλλά όχι όσο μεγάλη είναι των γειτόνων του, Laphroaig (45 ppm) και Ardbeg (50-55 ppm). Η μεσαίας διάρκειας ζύμωση επιτρέπει τις επιθυμητές αρωματικές ενώσεις να σχηματιστούν και η μείωση της διάρκειάς της σε σχέση με τα παλαιότερα χρόνια προσθέτει μια δημητριακή νότα.
Η ιδιαίτερη διαδικασία απόσταξης πετυχαίνει μια τέλεια ισορροπία ανάμεσα σε επί μέρους χαρακτηριστικά τα οποία έρχονται φαινομενικά σε αντίθεση μεταξύ τους: Οι απλού σχήματος, κοντοί και χοντροί άμβυκες με καθοδικούς βραχίονες και το γέμισμα του wash still προϊδεάζουν για ένα στιβαρό, φαινολικό απόσταγμα αλλά η αργή δεύτερη απόσταξη και το πολύ υψηλό κόψιμο της “καρδιάς” στοχεύουν σε απαλότερο και κομψότερο απόσταγμα. Οι άνθρωποι του Lagavulin έχουν πετύχει την ιδανική ισορροπία αυτών των χαρακτηριστικών εδώ και αιώνες και έχουν τελειοποιήσει την διαδικασία της απόσταξης και το τελικό προϊόν.
Τελευταίο και σημαντικότερο η ωρίμανση που πραγματοποιείται κυρίως σε ποιοτικά refill βαρέλια και συνεισφέρει το μεγαλύτερο ποσοστό στον γευστικό χαρακτήρα του Lagavulin.
Ο χαρακτήρας αυτός περιλαμβάνει συνήθως πλούσιο σώμα, έντονο καπνό και αρώματα και γεύσεις ιωδίου, καπνιστού μπέικον, θάλασσας, γλυκών μπαχαρικών και ώριμων φρούτων.
Lagavulin Whisky
Η βασική γκάμα του Lagavulin αποτελείται από τα Lagavulin 16 years old στους 43% abv και το Lagavulin 8 years old στους 48% abv το οποίο κυκλοφόρησε αρχικά σαν επετειακή εμφιάλωση το 2016 για τα 200 χρόνια του αποστακτηρίου αλλά έτυχε τόσο ενθουσιώδους υποδοχής και αποδοχής με αποτέλεσμα η Diageo να το εισάγει επίσημα στη βασική της γκάμα.Παράλληλα κάθε χρόνο, κυκλοφορεί η ειδική έκδοση Distiller’s Edition με βασική ωρίμανση σε refill ex-bourbon βαρέλια και τελείωμα για 3 με 6 μήνες σε βαρέλι από Pedro Ximenez sherry.
Φυσικά, το Lagavulin συνήθως έχει εκπρόσωπο (ή εκπροσώπους) και σε κάθε ειδική συλλογή της Diageo όπως τα ετήσια Special Releases.
The Whisky Beat
Μια ελληνική σελίδα για το σκωτσέζικο, και όχι μόνο, ουίσκι. Ενα ταξίδι προς την ανακάλυψη του "νερού της ζωής", του ευγενικότερου των αποσταγμάτων.
thewhiskybeat.com